+48 574 727 231
Extra Options

Przyprawy

  • Lukrecja to bylina corocznie wydająca pojedyncze łodygi z karpy wieloletniej przypominającą krzew. W Polsce raczej dziko nie rośnie lecz można ja uprawiać ,dziko rosnącą lukrecje znajdziemy na stepach południowo-wschodniej Rosji Hiszpanii i Sycylii. Właściwości lecznicze wykazuje jej korzeń, zawierający cukier gronowy, mannit, asparaginę, oraz glukozyd- glicyrchizynę dzięki której daje słodki smak.

    4,20 278,00 
    4,20 278,00 
  • Koper włoski zalicza się do roślin baldaszkowatych. Chodzi tu o charakterystyczny kształt kwiatostanów. Roślina ta rośnie głównie nad Morzem Śródziemnym i we wschodnich rejonach Kaukazu. Uprawia się ją także w Azji Środkowej. Jest to spora roślina dwuletnia. Pod koniec cyklu może sięgać dwóch metrów. Średnica korzeni dochodzi do dwóch centymetrów.
    Surowcem są owoce kopru włoskiego, które zwierają glikozydy fenolowe, flawonoidy, olejek eteryczny (anetol), sole mineralne, cukry.

    3,20 176,00 
    3,20 176,00 
  • Tymianek pospolity to roślina pochodząca z obszarów basenu Morza Śródziemnego. W dzisiejszych czasach jest uprawiany w wielu krajach Europy i Ameryki, a także w Polsce, gdzie zakwita od czerwca do lipca.

    Tymianek posiada charakterystyczne drobne zielone listki oraz kwiatostan o fioletowej barwie, która znajduje się na czubkach pędów. Tymianek zawiera olejek eteryczny w którym znajdziemy tymol, linalol, terpineol, borneol, cyneol i octan bornylu.

    Suszony tymianek posiada charakterystyczny gorzki smak oraz aromatyczny zapach. Często stosuje się go do przyprawiania dziczyzny oraz drobiu jak również dania rybne. Można łączyć go z natką pietruszki, liściem laurowym, pietruszką oraz czosnkiem.

    3,99 194,50 
    3,99 194,50 
  • Majeranek to roślina jednoroczną lub dwuletnią z rodziny wargowatych, dorasta do wysokości od 30 do 50 cm. Jej liście są małe i jajowate. Kwiaty majeranku są również niewielkich rozmiarów, zebrane w główki znajdujące się na krańcach pędów. Zakwita w lipcu oraz sierpniu. Majeranek jest rośliną owadopylną i miododajną. Majeranek posiada następujące składniki: Olejek eteryczny do 2,5% (m.in. terpinen, α-terpineol, cytral, linalol), flawonoidy (m.in. glikozydy apigeniny, luteoliny i diosmetyny), związki garbnikowe do 9%, kwasy organiczne, sole mineralne.

    3,15 122,50 
    3,15 122,50 
  • Goździki to ususzone w odpowiednich warunkach pąki kwiatów goździkowca korzennego. Drzewo to rośnie w klimatach tropikalnych i jest wiecznie zielone. Pierwsi wykorzystali w lecznictwie goździki oczywiście Chińczycy. Już w III w.p. n. e. starożytni Chińczycy żuli przyprawę, by odświeżyć oddech i uśmierzyć ból zęba. Do Europy goździki trafiły dopiero w średniowieczu i do dnia dzisiejszego zaskakują szeroką gamą pozytywnego działania.
    Suszone pąki goździków zawierają aromatyczną, oleistą substancję, która w istocie odpowiada za właściwości lecznicze i kulinarne przyprawy. W jej składzie znajdziemy m.in.: eugenol, seskwiterpeny, garbniki, terpeny, żywice, woski. Są bogate w magnez, wapń, witaminy C i K oraz kwasy Omega-3.

    7,50 108,00 
    7,50 108,00 
  • Kurkuma to roślina uprawna, rosnąca w ciepłym klimacie, w wielu regionach świata. Wywodzi się z Azji, a rośnie również np. w Ameryce Południowej. Wchodzi w skład przyprawy curry, ale jest także wykorzystywana w medycynie tradycyjnej i coraz częściej współczesnej. Najbardziej znaną substancją aktywną kurkumy jest kurkumina odpowiedzialna za pomarańczowy kolor kłącza. Spośród najważniejszych związków aktywnych kurkumy warto wymienić również olejki eteryczne (w tym m.in. tumeron), które pobudzają wydzielanie żółci i zapobiegają wzdęciom,witaminę C i sole mineralne.

    3,40 164,00 
    3,40 164,00 
  • Oregano należy do rodziny jasnotowatych występuje w Europie i Azji Środkowej, zawleczone przez Hiszpanów do Ameryki Północnej. Jest rośliną trwałą, intensywnie pachnącą, miododajną. W Polsce występuje przede wszystkim lebiodka pospolita.
    Ziele lebiodki zawiera do 3% olejku, bogatego w fenole, jak karwakrol i tymol, których ilość może sięgać do 60%. W olejku znaleziono też octan tymolu i p-cymen. Poza tym zawiera seskwiterpeny, katechinę, kwasy fenolowe oraz flawonoidy.

    4,65 253,50 
    4,65 253,50 
  • Czarnuszka siewna zwana jest również czarnuszką ogrodową, panną w zieleni, czarnuszką egipską oraz czarnym kminkiem. To delikatna roślina jednoroczna o białych lub niebieskich kwiatach z rodziny jaskrowatych Ranuncullaceae, która osiąga do 40 cm wysokości.
    Roślina zawiera około 40 proc. oleju, który składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych: kwasu oleinowego, linolowego i linolenowego. Bogate w składniki ożywcze są także nasiona czarnuszki. Zawierają wiele aktywnych substancji, między innymi: fosfolipidy i fitosterole, flawonoidy, saponiny, garbniki. W czarnuszce znajdziemy również kwasy tłuszczowe, białka i węglowodany, a także witaminy (A, E, B1, B3, B6) oraz związki mineralne: cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód i potas. Nasiona zawierają także olejek eteryczny, który generuje silny aromatyczny zapach oraz korzenny smak.

    4,05 196,50 
    4,05 196,50 
  • Karczoch zwyczajny jest rośliną pochodzącą z obszarów basenu Morza Śródziemnego. Już w czasach starożytnych był środkiem na niestrawność, problemy z wątrobą lub nerkami, jednakże dopiero w XX wieku włoscy badacze odkryli związek, który w główniej mierze odpowiada za odchudzanie oraz posiada inne prozdrowotne właściwości. Związek ten nazywa się cynaryna.

    Karczoch bogaty jest w witaminy oraz substancje odżywcze. Są to m.in. flawonoidy, kwasy jabłkowy, sterole, cytrynowy i mlekowy, cynaryna, garbniki, witamina A oraz witaminy z grupy B.

    5,50 380,00 
    5,50 380,00 
  • Nasiona kminku najczęściej wykorzystywane są w kuchni jako przyprawa. Znaleźć w niej możemy m.in. sole mineralne, kumaryny (rozrzedzające krew), flawonoidy (działające rozkurczowo, moczopędnie, przeciwzapalnie i zmniejszające ryzyko wystąpienia raka), garbniki (mające właściwości przeciwzapalne, przeciwbiegunkowe i bakteriobójcze), kwas kawowy (o działaniu przeciwmiażdżycowym, przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym), białka oraz olej.

    3,20 146,00 
    3,20 146,00 
  • Czosnek niedźwiedzi jest spokrewniony  ze zwykłym czosnkiem, posiada również wszystkie jego zdrowotne właściwości.
    Jednakże smak czosnku niedźwiedziego jest nieco bardziej delikatny. Spożywa się przeważnie jego liście. Swoje lecznicze dzialanie zawdzięczają allinie, bezzapachowemu związkowi siarki. W czasie krojenia wchodzi ona w reakcję z tlenem i następnie zamienia  się w aromatyczną allicynę, która tworzy więcej dobroczynnych związków siarki.

    Czosnek niedźwiedzi jest światowym liderem w produkcji adenozyny, związku organicznego, odpowiadającego za istotne procesy biochemiczne w naszym organizmie, zawiera selen i witaminy: C, E oraz A. Tutaj ma jej 20-krotnie więcej od swojego kuzyna, czosnku hodowlanego. Prawdziwy skarb dla palaczy, którzy nie potrafią zwalczyć nałogu. Jako wspomniany odtruwacz organizmu, wytwarza śluz w oskrzelach.

    9,00 132,00 
    9,00 132,00 
  • Rozmaryn lekarski jest gatunkiem rośliny należącej do rodziny jasnotowatych. Jest to wiecznie zielone zioło z bardzo aromatycznymi liśćmi, które potrafi osiągnąć wysokość do 2 m. Liście rozmarynu lekarskiego są bardzo wąskie, ciemno-zielone na wierzchu oraz białe od spodu. Kwiaty zioła są drobne, koloru blado-niebieskiego. Rozmaryn lekarski jest intensywnie uprawiany w tzw. ogródkach przy-kuchennych. Zawiera takie składniki jak kamforę, borneol czy cyneol.

    3,70 206,00 
    3,70 206,00 
  • Liść laurowy lub wawrzyn jest małym, wiecznie zielonym krzakiem lub drzewem pochodzącym z rejonów Morza Sródziemnego i Azji Mniejszej. Od czasów rzymskich i greckich ludzie zachwycali się pięknem oraz zapachem liści laurowych. Liście laurowe mają spiczasty kształt i wydzielają najwięcej aromatycznego olejku od wczesnego do połowy lata. Surowcem zielarskim są owoce i liście wawrzynu, które zawierają: olejki eteryczne, garbniki, gorycze.

    4,50 255,00 
    4,50 255,00 
  • Cynamon jest drzewem należącym do rodziny Lauraceae, które rośnie w Indiach, Sri Lance, Indonezji, Brazylii, Wietnamie i Egipcie. Przyprawa powstaje przez wysuszenie kory drzewa. Kora cynamonowca zawiera olejek cynamonowy, w skład którego wchodzą: aldehyd cynamonowy (65-75 proc.), octan cynamylu, eugenol (ok. 5 proc.) oraz kariofylen (do 4 proc.).

    4,50 231,20 
    4,50 231,20 
  • Lubczyk aktualnie uprawia się na całym świecie. Wykorzystywany jest nie tylko w kuchni, ale także jako środek leczniczy. Od wieków stosowany był w dolegliwościach układu moczowego, pokarmowego i oddechowego. W zielarstwie używa się korzeni i liści lubczyku. Korzeń zawiera olejek lotny, skrobię, cukry, substancje żywicowe, kumarynę, fitosterole i kwasy organiczne. Odwar z korzenia jest pomocny w leczeniu niewydolności nerek i nieżytów dróg moczowych. Kumaryna ma działanie przeciwzakrzepowe, a fitosterole są istotnym elementem profilaktyki przeciwmiażdżycowej. Warto pamiętać, że podczas stosowania naparów z korzenia lubczyku należy unikać intensywnej ekspozycji na słońce.

    5,50 266,00 
    5,50 266,00 
  • Pieprz czarny to wieloletnie pnącze dorastające nawet do 15 m długości, o ciemnozielonych liściach i białych kwiatach zebranych w długie, zwisające, kłosowate kwiatostany. Owoce są początkowo zielone, później czerwone, a w końcu czarne. Do osiągnięcia pełnej dojrzałości roślina potrzebuje 7-8 lat i owocuje przez kolejne 15-20 lat. Ostry smak pieprzu czarnego pochodzi od zawartej głównie w wierzchniej warstwie owocu piperyny. Czarny pieprz zawiera: białko, tłuszcz, błonnik, wapń, żelazo, magnez.

    5,40 79,00 
    5,40 79,00 
  • Kolendra to przyprawa stosowana niemal na całym  całym świecie. Wszystkie części tej rośliny nadają się do spożycia, jednakże najczęściej stosowane w kuchni są jej, zbliżone wyglądem do natki pietruszki, liście oraz nasiona, nadające daniom korzenno-ostry smak. Choć kolendrę używa się przeważnie jako przyprawą kuchenną (stanowi m.in. istotny dodatek do wielu mieszanek przyprawowych np. curry), od dziesięcioleci ceniona jest również za swoje właściwości lecznicze. W zielu kolendry znajdziemy mnóstwo cennych składników odżywczych m. in. antyoksydanty, minerały, takie jak wapń, sód, potas oraz witaminy – C, B1, B2 i PP.

    3,90 88,60 
    3,90 88,60 
  • Kozieradka pospolita nazywana również kozieradką grecką lub koniczyną grecką to jednoroczna roślina rosnąca do 50 cm wysokości. Jej łodygi są proste lub rozesłane pokryte są złożonymi trójlistkowymi liśćmi, wyglądam przypominają liście leszczyny.

    Bladożółte lub czasami fioletowe kwiaty osadzone są pojedynczo lub po dwa na liściu. Owoce są długimi strąkami (do 11 cm) i przypominają rogi koziorożca. Wypełniają je romboidalne, zielonobrązowe, bardzo twarde nasiona. Wszystkie części rośliny wytwarzają zdecydowanie  korzenny zapach. Do celów przyprawowych oraz medycznych używa się nasion kozieradki. Posiadają one dużo mnóstwo związków śluzowych, głównie galaktomannanów, saponiny steroidowe (pochodne diospeniny, jamogeniny, tigogeniny i gitogeniny), flawonoidy, lipidy, sterole, białka, alkaloid tryponelinę, związki goryczkowe i sole mineralne.

    10,80 186,00 
    10,80 186,00 
  • Bazylia to roślina jednoroczna z rodziny jasnotowatych, która pochodzi z Azji Południowej, Środkowego Wschodu i Afryki. Dziś uprawia się ją niemalże na całym świecie w 150 odmianach.
    Liście bazylii zawierają olejki eteryczne o różnym składzie w zależności od rejonu geograficznego, z którego pochodzi dana odmiana, bazylia z wysp Oceanu Indyjskiego zawiera duże ilości estragolu i mniejsze linalolu, cyneolu i eugenolu, a w tej z południa Europy i Egiptu przeważa linalol.

    4,20 95,60 
    4,20 95,60 
  • Kozieradka pospolita nazywana również kozieradką grecką oraz koniczyną grecką jest jednoroczną rośliną rosnącą do wysokości 50 cm. Ma proste lub rozesłane, rozgałęzione łodygi, pokryte złożonymi trójlistkowymi liśćmi, wyglądem przypominającymi liście leszczyny. Jej bladożółte, a czasami fioletowe kwiaty są osadzone pojedynczo lub po dwa na powierzchni liści. Owoce to długie (do 11 cm) strąki przypominające rogi koziorożca. Wypełniają je romboidalne, zielonobrązowe, bardzo twarde nasiona. Wszystkie części rośliny wydzielają silny, trwały i korzenny zapach. Do celów przyprawowych oraz medycznych używa się nasion kozieradki. Posiadają one wiele związków śluzowych, w głównej mierze galaktomannanów, saponiny steroidowe (pochodne diospeniny, jamogeniny, tigogeniny i gitogeniny), flawonoidy, lipidy, sterole, białka, alkaloid tryponelinę, związki goryczkowe i sole mineralne.

    Produkt może zawierać gluten

    5,40 190,00 
    5,40 190,00 

Aromatyczne zioła i przyprawy są podstawą każdej kuchni. Niezależnie od tego które potrawy kulinarne są Ci bliższe, tutaj znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz, żeby wydobyć smak i aromat swoich ulubionych dań. Naturalne przyprawy i zioła, które proponujemy to:

W ofercie dostępne są także dużo mniej popularne, szlachetne propozycje takie jak całe laski cynamonu czy pręciki szafranu. Produkty dostępne są w wersji ziaren lub mielonych, suszonych mieszanek i dostępne w siedmiu możliwych gramaturach: 50 g, 100 g, 250 g, 500 g, 1 kg, 2 kg oraz 5kg. Wybierz interesujący Cię produkt i dowiedz się więcej na jego temat – opisy uzupełniamy o ciekawostki i proste przepisy, które samodzielnie możesz wykonać w swojej kuchni. Sprawdź pełną ofertę naszego sklepu internetowego, wybierz jeden z produktów i przekonaj się sam o jego najwyższej jakości, pięknym aromacie i naturalnym pochodzeniu.