Przyprawy

  • Pieprz czarny to wieloletnie pnącze dorastające nawet do 15 m długości, o ciemnozielonych liściach i białych kwiatach zebranych w długie, zwisające, kłosowate kwiatostany. Owoce są początkowo zielone, później czerwone, a w końcu czarne. Do osiągnięcia pełnej dojrzałości roślina potrzebuje 7-8 lat i owocuje przez kolejne 15-20 lat. Ostry smak pieprzu czarnego pochodzi od zawartej głównie w wierzchniej warstwie owocu piperyny. Czarny pieprz zawiera: białko, tłuszcz, błonnik, wapń, żelazo, magnez.

    4,50 66,00 
    4,50 66,00 
  • Liść laurowy lub wawrzyn jest małym, wiecznie zielonym krzakiem lub drzewem pochodzącym z rejonów Morza Sródziemnego i Azji Mniejszej. Od czasów rzymskich i greckich ludzie zachwycali się pięknem oraz zapachem liści laurowych. Liście laurowe mają spiczasty kształt i wydzielają najwięcej aromatycznego olejku od wczesnego do połowy lata. Surowcem zielarskim są owoce i liście wawrzynu, które zawierają: olejki eteryczne, garbniki, gorycze.

    3,50 213,00 
    3,50 213,00 
  • Lubczyk aktualnie uprawia się na całym świecie. Wykorzystywany jest nie tylko w kuchni, ale także jako środek leczniczy. Od wieków stosowany był w dolegliwościach układu moczowego, pokarmowego i oddechowego. W zielarstwie używa się korzeni i liści lubczyku. Korzeń zawiera olejek lotny, skrobię, cukry, substancje żywicowe, kumarynę, fitosterole i kwasy organiczne. Odwar z korzenia jest pomocny w leczeniu niewydolności nerek i nieżytów dróg moczowych. Kumaryna ma działanie przeciwzakrzepowe, a fitosterole są istotnym elementem profilaktyki przeciwmiażdżycowej. Warto pamiętać, że podczas stosowania naparów z korzenia lubczyku należy unikać intensywnej ekspozycji na słońce.

    3,65 222,00 
    3,65 222,00 
  • Rozmaryn lekarski jest gatunkiem rośliny należącej do rodziny jasnotowatych. Jest to wiecznie zielone zioło z bardzo aromatycznymi liśćmi, które potrafi osiągnąć wysokość do 2 m. Liście rozmarynu lekarskiego są bardzo wąskie, ciemno-zielone na wierzchu oraz białe od spodu. Kwiaty zioła są drobne, koloru blado-niebieskiego. Rozmaryn lekarski jest intensywnie uprawiany w tzw. ogródkach przy-kuchennych. Zawiera takie składniki jak kamforę, borneol czy cyneol.

    3,15 172,00 
    3,15 172,00 
  • Kozieradka pospolita nazywana również kozieradką grecką lub koniczyną grecką to jednoroczna roślina rosnąca do 50 cm wysokości. Jej łodygi są proste lub rozesłane pokryte są złożonymi trójlistkowymi liśćmi, wyglądam przypominają liście leszczyny.

    Bladożółte lub czasami fioletowe kwiaty osadzone są pojedynczo lub po dwa na liściu. Owoce są długimi strąkami (do 11 cm) i przypominają rogi koziorożca. Wypełniają je romboidalne, zielonobrązowe, bardzo twarde nasiona. Wszystkie części rośliny wytwarzają zdecydowanie  korzenny zapach. Do celów przyprawowych oraz medycznych używa się nasion kozieradki. Posiadają one dużo mnóstwo związków śluzowych, głównie galaktomannanów, saponiny steroidowe (pochodne diospeniny, jamogeniny, tigogeniny i gitogeniny), flawonoidy, lipidy, sterole, białka, alkaloid tryponelinę, związki goryczkowe i sole mineralne.

    6,50 112,00 
    6,50 112,00 
  • Kozieradka pospolita nazywana również kozieradką grecką oraz koniczyną grecką jest jednoroczną rośliną rosnącą do wysokości 50 cm. Ma proste lub rozesłane, rozgałęzione łodygi, pokryte złożonymi trójlistkowymi liśćmi, wyglądem przypominającymi liście leszczyny. Jej bladożółte, a czasami fioletowe kwiaty są osadzone pojedynczo lub po dwa na powierzchni liści. Owoce to długie (do 11 cm) strąki przypominające rogi koziorożca. Wypełniają je romboidalne, zielonobrązowe, bardzo twarde nasiona. Wszystkie części rośliny wydzielają silny, trwały i korzenny zapach. Do celów przyprawowych oraz medycznych używa się nasion kozieradki. Posiadają one wiele związków śluzowych, w głównej mierze galaktomannanów, saponiny steroidowe (pochodne diospeniny, jamogeniny, tigogeniny i gitogeniny), flawonoidy, lipidy, sterole, białka, alkaloid tryponelinę, związki goryczkowe i sole mineralne.

    7,00 122,00 
    7,00 122,00 
  • Bazylia to roślina jednoroczna z rodziny jasnotowatych, która pochodzi z Azji Południowej, Środkowego Wschodu i Afryki. Dziś uprawia się ją niemalże na całym świecie w 150 odmianach.
    Liście bazylii zawierają olejki eteryczne o różnym składzie w zależności od rejonu geograficznego, z którego pochodzi dana odmiana, bazylia z wysp Oceanu Indyjskiego zawiera duże ilości estragolu i mniejsze linalolu, cyneolu i eugenolu, a w tej z południa Europy i Egiptu przeważa linalol.

    3,50 72,00 
    3,50 72,00 
  • Kolendra to przyprawa stosowana niemal na całym  całym świecie. Wszystkie części tej rośliny nadają się do spożycia, jednakże najczęściej stosowane w kuchni są jej, zbliżone wyglądem do natki pietruszki, liście oraz nasiona, nadające daniom korzenno-ostry smak. Choć kolendrę używa się przeważnie jako przyprawą kuchenną (stanowi m.in. istotny dodatek do wielu mieszanek przyprawowych np. curry), od dziesięcioleci ceniona jest również za swoje właściwości lecznicze. W zielu kolendry znajdziemy mnóstwo cennych składników odżywczych m. in. antyoksydanty, minerały, takie jak wapń, sód, potas oraz witaminy – C, B1, B2 i PP.

    2,70 44,50 
    2,70 44,50 
  • Suszone pomidory posiadają sporą zawartość witaminy C oraz karotenoidy (likopen) o silnych właściwościach antyoksydacyjnych (przeciw-utleniających) przez co hamują powstawanie komórek rakowych. Zawierają również mikroelementy: wapń, żelazo, magnez, potas.

    Poprzez tradycyjną metodę suszenia pomidorów na słońcu uzyskuje się przyprawę o bardzo silnym aromacie, niezwykle intensywnym smaku oraz zapachu, nadającą potrawom charakterystyczny smak.

    3,25 182,00 
    3,25 182,00 
  • Ziele angielskie to niedojrzałe, wysuszone owoce drzewa pimentowego (Pimenta dioica), należącego do rodziny roślin mirtowatych. Drzewa pimentowe, inaczej drzewa korzennika lekarskiego, pochodzą z Ameryki Środkowej i Jamajki. Uprawiane są w Indiach, na Madagaskarze, w Tajlandii, Wietnamie oraz Ameryce Południowej i Środkowej. Po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba owoce korzennika lekarskiego znalazły się na stołach europejskich jako przyprawa kuchenna. Szczególnie popularne stały się na Wyspach Brytyjskich, stąd ich polska nazwa „ziele angielskie”.

    Owoce i liście zawierają olejek eteryczny z dużą ilością eugenolu. Ponadto zawierają: garbniki, żywicę, cukier, olej, kwas jabłkowy i kwas gallusowy.

    2,80 166,00 
    2,80 166,00 
  • Czubryca, czubrica jest mieszanką przyprawową mającą bułgarskie korzenie. Wywodzi się z basenu Morza Śródziemnego oraz z Bliskiego Wschodu.
    Przyprawa jest niezwykle ceniona w Bułgarii. Jej głównym składnikiem jest cząber górski, który czubrycy nadaje charakterystycznego zapachu.
    Cząber górski posiada w składzie olejki eteryczne takie jak karwakrol, p cymen, tymol, a także flawonoidy, kwas karnozowy, kwas rozmarynowy, kwas betulinowy, kwas ursolowy, kwas oleanolowy, kwas kawowy.

    2,60 122,00 
    2,60 122,00 
  • Pietruszka zwyczajna to roślina należąca do rodziny selerowatych, występuje zarówno w formie uprawnej, jak i dzikiej. Uprawiana jest jako warzywo, które intensywnie wpisuje się w świat kulinariów. Dysponuje również szerokimi właściwościami leczniczymi.
    Zielone liście pietruszki są bogactwem wielu witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pośród najważniejszych można wymienić: Betakaroten, witaminę A, potas, wapń, fosfor, magnez, sód, witaminy z grupy B oraz błonnik.

    3,65 212,00 
    3,65 212,00