+48 574 727 231
Extra Options

Przyprawy

  • Kozieradka pospolita nazywana również kozieradką grecką oraz koniczyną grecką jest jednoroczną rośliną rosnącą do wysokości 50 cm. Ma proste lub rozesłane, rozgałęzione łodygi, pokryte złożonymi trójlistkowymi liśćmi, wyglądem przypominającymi liście leszczyny. Jej bladożółte, a czasami fioletowe kwiaty są osadzone pojedynczo lub po dwa na powierzchni liści. Owoce to długie (do 11 cm) strąki przypominające rogi koziorożca. Wypełniają je romboidalne, zielonobrązowe, bardzo twarde nasiona. Wszystkie części rośliny wydzielają silny, trwały i korzenny zapach. Do celów przyprawowych oraz medycznych używa się nasion kozieradki. Posiadają one wiele związków śluzowych, w głównej mierze galaktomannanów, saponiny steroidowe (pochodne diospeniny, jamogeniny, tigogeniny i gitogeniny), flawonoidy, lipidy, sterole, białka, alkaloid tryponelinę, związki goryczkowe i sole mineralne.

    5,40 190,00 
    5,40 190,00 
  • Suszone pomidory posiadają sporą zawartość witaminy C oraz karotenoidy (likopen) o silnych właściwościach antyoksydacyjnych (przeciw-utleniających) przez co hamują powstawanie komórek rakowych. Zawierają również mikroelementy: wapń, żelazo, magnez, potas.

    Poprzez tradycyjną metodę suszenia pomidorów na słońcu uzyskuje się przyprawę o bardzo silnym aromacie, niezwykle intensywnym smaku oraz zapachu, nadającą potrawom charakterystyczny smak.

    3,90 218,50 
    3,90 218,50 
  • Pietruszka zwyczajna to roślina należąca do rodziny selerowatych, występuje zarówno w formie uprawnej, jak i dzikiej. Uprawiana jest jako warzywo, które intensywnie wpisuje się w świat kulinariów. Dysponuje również szerokimi właściwościami leczniczymi.
    Zielone liście pietruszki są bogactwem wielu witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pośród najważniejszych można wymienić: Betakaroten, witaminę A, potas, wapń, fosfor, magnez, sód, witaminy z grupy B oraz błonnik.

    4,40 254,00 
    4,40 254,00 
  • Trawa cytrynowa zwana również palczatką cytrynową, należy do rodziny wiechlinowatych. Roślina o silnym zapachu cytryny zawierająca ten sam olejek eteryczny co cytrusy. Trawa cytrynowa pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Palczatka cytrynowa wyglądem przypomina zwykłą trawę. Właściwości lecznicze trawy cytrynowej znane były już w starożytności. Ta wieloletnia roślina lubi umiarkowane podlewanie, drożną glebę i pełne słońce. Składa się przede wszystkim z olejków eterycznych, najwięcej 80% z cytralu, 20% mircenu, oraz zawiera witaminę C i P, potas i selen.

    4,90 36,00 
    4,90 36,00 
  • Lubczyk wywodzi się z Iranu i Afganistanu, skąd rozpowszechnił się na resztę świata. Od wieków podawany był osobom z dolegliwościami układu moczowego, oddechowego i pokarmowego. Jego smak jest bardzo wyrazisty i intensywny, lekko gorzkawy. Zimą korzeń znajduje się pod ziemią, ale na wiosnę wybija się na jej powierzchnię, osiągając nawet 2 metry wysokości. Liście lubczyku do złudzenia przypominają seler, zarówno swym wyglądem jak i zapachem oraz smakiem. Lubczyk znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie. Wyciąg z niego stanowi główny składnik powszechnie znanej „maggi”, już od roku 1886.

    3,90 45,50 
    3,90 45,50 
  • Czosnek suszony (granulowany) jest używany do tłustej wieprzowiny oraz baraniny, a także do delikatnego drobiu, mięsa z królika, a nawet do dziczyzny. Czosnek również świetnie sprawdzi się jako dodatek do wędlin, ryb, zup (barszczów, żurów), sosów, warzyw, grzybów, jaj, serów, przy przygotowaniu kiszonek, marynat. Jego Smak i silny aromat łagodnieją pod wpływem wysokiej temperatury. Dlatego trzeba pamiętać, iż do gotowania lub pieczenia należy go dosypać odrobinę więcej niż do dań serwowanych na zimno.

    6,10 42,00 
    6,10 42,00 
  • Kardamon to bylina, która należy do rodziny imbirowatych. Roślinę tę można spotkać na Półwyspie Indyjskim i na Cejlonie, Chinach oraz Indonezji, z powodzeniem uprawiany jest też w Ameryce Środkowej. Kardamon rośnie w lasach tropikalnych i może wyrosnąć na wysokości od 800 do 1500 metrów n.p.m. Owoce kardamonu mają intrygujący, korzenny aromat, w którym można odnaleźć nutkę kamfory, eukaliptusa, cytrusów i pieprzu.

    19,00 276,00 
    19,00 276,00 
  • Niezwykła i wyjątkowa przyprawa naturalna to sposób na zdrowie i smak. Dzięki tradycyjnym procesom suszenia zachowuje on świeżość oraz wszelkie wartości odżywcze. Suszenie doprowadza do dużo niższych strat niż w przypadku mrożenia czy sterylizacji. Uniemożliwia także rozwój bakteriom, grzybom oraz pleśniom, dzięki czemu produkty mogą być przechowywane przez długi czas. Wśród nich znajdziemy m.in. witaminy, minerały oraz kwasy organiczne. Składniki są źródłem mikro- i makroelementów, a więc wpływają korzystnie na funkcjonowanie naszego organizmu.

    3,50 37,00 
    3,50 37,00 
  • Czubryca, czubrica jest mieszanką przyprawową mającą bułgarskie korzenie. Wywodzi się z basenu Morza Śródziemnego oraz z Bliskiego Wschodu.
    Przyprawa jest niezwykle ceniona w Bułgarii. Jej głównym składnikiem jest cząber górski, który czubrycy nadaje charakterystycznego zapachu.
    Cząber górski posiada w składzie olejki eteryczne takie jak karwakrol, p cymen, tymol, a także flawonoidy, kwas karnozowy, kwas rozmarynowy, kwas betulinowy, kwas ursolowy, kwas oleanolowy, kwas kawowy.

    3,40 146,00 
    3,40 146,00 
  • Pieprz ziołowy – jest odpowiednio skomponowaną mieszanką wysokogatunkowych składników: ziół i przypraw. Potrawom nadaje ostrości jak typowy pieprz, wzbogacony o niepowtarzalny ziołowy smak, podnosi smakowitość doprawionych nim dań. Wspaniale wzbogaca smak wszystkich potraw oraz polepsza ich właściwości dietetyczne.

    3,60 59,50 
    3,60 59,50 
  • Lucerna siewna jest byliną o wysokości 30-90 cm. Posiada liście złożone z 3 odwrotnie jajowatych listków, a kwiatostany podłużnie jajowate. Same kwiaty, jak wskazuje nazwa rodziny, są motylkowate, o koronie fioletowej, z ciemniejszymi żyłkami. Łodyga jest wzniesiona prawie naga. Wywodzi się z Azji i jest uważana za jedno z pierwszych, znanych ludzkości ziół. Historia jej wykorzystania przez tradycyjną medycynę ludową sięga zamierzchłych czasów, bo aż starożytności. Do Europy lucerna została przywieziona przez Aleksandra Wielkiego.
    Liście lucerny to zdrowy dodatek do naszego codziennego menu. W jej skład wchodzą witaminy A, B, C, D, E, P i K oraz minerały: potas, fosfor, żelazo, cynk i wapń. Co ciekawe lucerna wykorzystywana jest w medycynie chińskiej i indyjskiej. Stała się ona skutecznym środkiem wspomagającym zdrowie ze względu na bogatą zawartość w składniki odżywcze.

    3,80 170,20 
    3,80 170,20 
  • Chaber bławatek jest rośliną jednoroczną lub dwuletnią należącą do  rodziny złożonych, występuje głównie w Europie oraz Azji. W Polsce rośnie jako pospolity chwast na obszarze całego kraju. Kwiat chabru bławatka jest surowcem zielarskim, który rośnie w formie koszyczków osadzonych na skraju rozgałęzień pędów. Na brzegu koszyczka kwiaty języczkowe mają kolor chabrowo-niebieski, niekiedy białe, różowe oraz brunatnopąsowe. Bławatek jest bogatym źródłem glikozydów antocyjanowych, dodatkowo flawonoidów, związków goryczowych centauryna, heterozydcichorynów oraz soli mineralnych zawierających sporo manganu. Posiada działanie moczopędne polegające na zwiększaniu  niekiedy wielokrotnie, ilości wydalanego moczu, szczególnie jeśli zahamowanie było silne.

    36,75 2 270,00 
    36,75 2 270,00 
  • Drzewo pomarańczowe pochodzi z obszarów tropikalnej Azji. Obecnie rośnie w klimatach tropikalnych i subtropikalnych. Ogrody pomarańczowe możemy spotkać wokół wybrzeży Morza Śródziemnego, zwłaszcza w Hiszpanii. Na drugim miejscu są Stany Zjednoczone -szczególnie Kalifornia i Floryda, oraz Chiny.
    Skórka pomarańczowa zawiera olejek aromatyczny, flawonoidy, kumaryny, triterpeny, witaminę C, karoten oraz pektyny.

    5,30 342,00 
    5,30 342,00 
  • Pieprz cayenne to rodzaj przyprawy należącej do rodziny Capsicum – papryk o bardzo ostrym smaku, które są powszechnie znane jako papryczki chili. Pieprz kajeński wyrabia się z papryki odmiany cayenne, która jest suszona, mielona i w takiej postaci trafia na nasz stół. Regularne dodawanie pieprzu cayenne do potraw ma świetny wpływ na organizm, ponieważ przyprawa ta jest bogata w minerały. Nawet małe ilości ostrej papryki dostarczają nam żelaza, cynku, miedzi, potasu, manganu, magnezu i selenu. Poza tym w pieprzu cayenne znajduje się wiele antyoksydantów, które chronią nas przed chorobami.

    4,25 183,90 
    4,25 183,90 
  • Bukwica lekarska – to  roślina wieloletnia całkiem pospolita w Polsce. Zaliczamy ją do rodziny wargowych. Występuje na wzgórzach, łąkach, polanach, pastwiskach. Surowcem lekarskim jest ziele. Pięknie wygląda w uprawie, zwłaszcza w większych skupiskach.

    Ziele bukwicy bogate jest w betainy – ok. 0,5% (stachydryna, turycyna, betonicyna), fenolokwasy (cynamonowy, kawowy, syryngowy, wanilinowy, p-kumarowy, p-hydroksybenzosowy, ferulowy, chlorogenowy, rozmarynowy), depsydy, garbniki (ok. 15%), gorycze, cholinę, irydoidy (harpagozyd). Ciekawostka są fenyloetanoidy (akteozyd, forsycjozyd B, leukosceptozyd B, betoniozydy A-E, kampneozyd II), olejek eteryczny.

    4,30 266,00 
    4,30 266,00 
  • Sól himalajska posiada barwę od białej do jasnoróżowej i ciemnoczerwonej, jest wydobywana w Pakistanie, u podnóża Himalajów, w miejscu, gdzie miliony lat temu znajdował się słony ocean i tam wydobywana jest tradycyjną metodą poprzez płukanie wodą oraz suszenie. Sól himalajska jest typem soli krystalicznej. Powstała setki milionów lat temu na skutek osuszenia się oceanów, jej złoża znajdują się głęboko pod ziemią, wydobywana jest z głębokości 400-600 metrów.
    Posiada strukturę zbliżoną do struktury diamentu i nie zawiera żadnych zanieczyszczeń znajdujących się w środowisku. W przeciwieństwie do powszechnie używanej soli warzonej, himalajska sól krystaliczna wykazuje niezwykłe właściwości prozdrowotne. Najobficiej występującym pierwiastkiem jest sód, ale co najważniejsze oryginalna sól himalajska zawiera ponad 80 mikro i makroelementów w formie koloidalnej w tym również magnez, cynk, wapń i żelazo.

    2,50 8,00 
    2,50 8,00 
  • Anyż gwiazdkowy pochodzi z południowo-wschodniej Azji. To wysuszone owoce wiecznie zielonego drzewa o nazwie badian właściwy, należy do rodziny cytryńcowatych, w niektórych systemach do rodziny badianowatych.
    W Polsce znany od średniowiecza, spopularyzowany przez Benedyktynów, jednak jego historia jest o wiele dłuższa. Zastosowanie w kuchni i ziołolecznictwie datuje się już od czasów starożytnych. Pierwotnie uprawiana w Azji w rejonach tropikalnych i subtropikalnych, obecnie anyż uprawia się w Afryce, w obrębie basenu Morza Śródziemnego.

    11,40 186,00 
    11,40 186,00 
  • Niezwykła i wyjątkowa przyprawa naturalna to sposób na zdrowie i smak. Dzięki tradycyjnym procesom suszenia zachowuje on świeżość oraz wszelkie wartości odżywcze. Suszenie doprowadza do dużo niższych strat niż w przypadku mrożenia czy sterylizacji. Uniemożliwia także rozwój bakteriom, grzybom oraz pleśniom, dzięki czemu produkty mogą być przechowywane przez długi czas. Wśród nich znajdziemy m.in. witaminy, minerały oraz kwasy organiczne. Składniki są źródłem mikro- i makroelementów, a więc wpływają korzystnie na funkcjonowanie naszego organizmu.

    3,20 35,00 
    3,20 35,00 
  • Pietruszka zwyczajna to roślina należąca do rodziny selerowatych, występuje zarówno w formie uprawnej, jak i dzikiej. Uprawiana jest jako warzywo, które intensywnie wpisuje się w świat kulinariów. Dysponuje również szerokimi właściwościami leczniczymi. Zielone liście pietruszki są bogactwem wielu witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pośród najważniejszych można wymienić: Betakaroten, witaminę A, potas, wapń, fosfor, magnez, sód, witaminy z grupy B oraz błonnik.

    5,00 324,00 
    5,00 324,00 
  • Imbir jest rośliną, która ma wiele odmian. W stanie dzikim rośnie w Azji i Australii. Odmiana imbiru, która stosowana jest w medycynie, nie występuje w środowisku naturalnym. Chiny, Arabia czy Indie znają właściwości lecznicze imbiru od tysięcy lat. Zapiski z najstarszego zielnika chińskiego mówią o roku 2800 p.n.e., gdzie zaliczono imbir do drugiej klasy, czyli łagodzącej ciężkie choroby.
    Imbir zawiera kilka niezwykle ciekawych substancji, dzięki którym jest tak cudowną i fascynującą byliną. Za wyjątkowo oryginalny aromat imbiru odpowiada zingiberol – alkohol wchodzący w skład naturalnego olejku eterycznego, który występuje w kłączu. Z kolei gingerol – związek fenolowy występujący naturalnie w imbirze – nadaje mu ostry, ale bardzo charakterystyczny smak. Obie te substancje mają ogromne właściwości lecznicze i są nieocenione dla organizmu człowieka.

    3,40 34,00 
    3,40 34,00