Olej z czarnuszki ma wyjątkowe właściwości zdrowotne, które docenili już władcy starożytnego Egiptu, dlatego został nazwany „złotem faraonów”. Nic dziwnego – olej z czarnuszki zawiera wiele prozdrowotnych substancji: w około 85 proc. składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, na które składają się: kwas linolowy (omega-6) – około 60 proc., kwas oleinowy (omega-9) – około 25 proc. i kwas alfa-linolenowy (omega-3) – około 1 proc. Poza tym olej z czarnuszki zawiera witaminę E, beta-karoten, sterole, biotynę, liczne mikroelementy oraz przeciwutleniacze. Jednak najważniejszym związkiem znajdującym się w oleju z czarnuszki jest tymochinon.
Olej lniany tłoczony na zimno z wyselekcjonowanych ziaren, najstarszej odmiany lnu, jaką odnotowano w Polsce – Szafir. Olej lniany zawiera kwas α-linolenowy omega-3. Z pomocą kwasów jednonienasyconych w naszym ciele dochodzi do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu LDL, przy jednoczesnym zwiększeniu wskaźnika „dobrego” cholesterolu HDL. Zmiana powyższych proporcji istotnie ogranicza ryzyko chorób związanych z układem krążenia.
Olej lniany przechowujemy w ciemnej butelce i chłodnej temperaturze, aby zapobiec utlenianiu drogocennych kwasów tłuszczowych.
Olej ostropestowy, pozyskiwany z nasion rośliny, spowalnia proces starzenia i leczy stany zapalne skóry, ponieważ zawiera:
– znaczą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, spośród których dominuje kwas linolenowy (ok. 53%), (dzięki temu hamuje zmiany skórne związane z łuszczycą);
– 1% sylimaryny, która ochrania błony komórkowe skóry przed wolnymi rodnikami;
– witaminę E, która charakteryzuje się silnym działaniem przeciwutleniającym.
Olej lniany tłoczony na zimno z wyselekcjonowanych ziaren, najstarszej odmiany lnu, jaką odnotowano w Polsce – Szafir. Olej lniany zawiera kwas α-linolenowy omega-3. Z pomocą kwasów jednonienasyconych w naszym ciele dochodzi do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu LDL, przy jednoczesnym zwiększeniu wskaźnika „dobrego” cholesterolu HDL. Zmiana powyższych proporcji istotnie ogranicza ryzyko chorób związanych z układem krążenia.
Olej lniany przechowujemy w ciemnej butelce i chłodnej temperaturze, aby zapobiec utlenianiu drogocennych kwasów tłuszczowych.
Olej z pestek dyni charakteryzuje się niepowtarzalnym, wyrazistym orzechowym smakiem oraz ciemnym zielonym kolorem. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy, włączony do diety, jest bardzo korzystny dla zdrowia i urody. Idealnie nadaje się do sałatek, warzyw, zup lub deserów. Jest cennym źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych, antyoksydantów i związków blokujących DHT, takich jak beta-sitosterol i delta-7-sterine.
Olej rzepakowy jest bardzo bogatym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak: A, E, D3 i K oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Wspomaga funkcje organizmu i wzbogaca pokarm w ważne dla zdrowia substancje. Dlatego nazywany jest „oliwką północy”. Pozyskuje się go metodą tłoczenia na zimno: oleje takie są nierafinowane, bez dodatków do żywności, nie posiadają kwasu erukowego i nie tracą aromatu koloru i smaku.
Olej słonecznikowy najwyższej jakości z nasion słonecznika, uzyskuje się bezpośrednio z pierwszego tłoczenia na zimno, wyłącznie za pomocą procesu mechanicznego.
Olej słonecznikowy oprócz kwasów tłuszczowych zawiera także wiele innych cennych substancji aktywnych, m.in. takich jak witamina E, które wykazują działanie przeciwutleniające i mogą zapobiegać powstawaniu wielu groźnych chorób. Docenia się również znaczącą przewagę wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, wyższą niż w przypadku innych olejów roślinnych.
Olej konopny składa się w około 75% z niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a szczególnie kwasu linolowego i alfa-linolenowego. Charakteryzuje się idealną proporcją NNKT. Stosunek omega-6 do omega-3 wynosi 3:1 i jest optymalny dla prawidłowego metabolizmu lipidów w organizmie człowieka. Olej zawiera również kwas oleinowy, palmitynowy, gamma-linolenowy, arachidonowy i eikozanowy. Dodatkowo w składzie znajdziemy przeciwutleniacze, proteiny, aminokwasy, karoten, fitosterole, fosfolipidy, minerały (w tym Ca, Mg, S, K, Fe, Zn i P) oraz witaminy – A, D, E oraz K.
Olej konopny składa się w około 75% z niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a szczególnie kwasu linolowego i alfa-linolenowego. Charakteryzuje się idealną proporcją NNKT. Stosunek omega-6 do omega-3 wynosi 3:1 i jest optymalny dla prawidłowego metabolizmu lipidów w organizmie człowieka. Olej zawiera również kwas oleinowy, palmitynowy, gamma-linolenowy, arachidonowy i eikozanowy. Dodatkowo w składzie znajdziemy przeciwutleniacze, proteiny, aminokwasy, karoten, fitosterole, fosfolipidy, minerały (w tym Ca, Mg, S, K, Fe, Zn i P) oraz witaminy – A, D, E oraz K.
Olej słonecznikowy najwyższej jakości z nasion słonecznika, uzyskuje się bezpośrednio z pierwszego tłoczenia na zimno, wyłącznie za pomocą procesu mechanicznego.
Olej słonecznikowy oprócz kwasów tłuszczowych zawiera także wiele innych cennych substancji aktywnych, m.in. takich jak witamina E, które wykazują działanie przeciwutleniające i mogą zapobiegać powstawaniu wielu groźnych chorób. Docenia się również znaczącą przewagę wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, wyższą niż w przypadku innych olejów roślinnych.