Oferta specjalna

  • Krwawnik pospolity jest rośliną o właściwościach leczniczych i należy do rodziny złożonych (astrowatych). W naszym kraju jako pospolicie rosnący chwast występuje na przydrożach, miedzach, pastwiskach, nieużytkach oraz suchych łąkach. Liście są podłużne, pierzaste, lancetowate i układające się jak pióra strusia. Łodyga jest sztywna i nie posiada wielu odrostów rozgałęziona. Sama roślina dorasta przeważnie do 60-80 cm wysokości.

    Jest pomocna w wielu schorzeniach i chorobach, ale przede wszystkim jej cenne działanie docenią głównie kobiety. Bez znaczenia czy jest to młoda kobieta o nieregularnych miesiączkach czy starsza w okresie przekwitania, ma on korzystny wpływ na narządy płciowe każdej kobiety.

    3,15 97,00 
    3,15 97,00 
  • Dziurawiec zwyczajny to dość popularna roślina, która rośnie na suchych łąkach, ugorach, przy skrajach lasów. Inne ludowe jej nazwy to świętojańskie zioło, lub ruta. Dziurawiec znany był już w starożytności a w średniowieczu przypisywano mu lecznicze właściwości magiczne. Do dzisiaj w lecznictwie ludowym uważany jest za lek uniwersalny. Współczesne ziołolecznictwo potwierdziło wielostronne działanie dziurawca używanego w postaci naparów, wyciągów, mieszanek i preparatów ziołowych.
    Dziurawiec swe lecznicze właściwości zawdzięcza zawartym w tej roślinie substancjom:
    Hiperycyna (czerwony barwnik), flawonoidy, działający moczopędnie hiperozyt oraz rutyna i kwercetyna, uszczelniające naczynia włosowate, działające przeciwbiegunkowo i bakteriostatycznie garbniki. W nasionach zawarta jest hyperforyna, która posiada właściwości antybiotyczne Ziele dziurawca zawiera również, olejki eteryczne, żywice, kwasy organiczne, pektyny, cholinę, sole mineralne, cukry, witaminy A i C.

    2,80 122,00 
    2,80 122,00 
  • Liść brzozy – rodzaj drzew i krzewów należący do rodziny brzozowatych. Rośnie dziko w strefie umiarkowanej w Europie, Azji i Ameryce Północnej. W Polsce najczęściej występuje brzoza brodawkowata.
    Wysuszony liść brzozy zawiera 1,5-2,3% związków flawonoidowych, a pośród nich hiperozyd, mirycetynę oraz luteoline, do 9% garbników katechinowych, do 3,2% saponin , związki trojterpenowe (np. folientriol oraz folientetraol), ślady olejku eterycznego, kwasy organiczne, pośród nich kwas askorbowy, żywice oraz sole mineralne.

    2,75 97,00 
    2,75 97,00 
  • Rdest ptasi jest to gatunek rośliny z rodziny rdestowatych. Potoczne nazwy to: drutowiec, wróble języczki, świńska trawa, bzdziorst. Ten pospolity chwast rozprzestrzenił się na całej kuli ziemskiej. Rośnie prawie wszędzie: na polach, w ogrodach, piaszczystych nieużytkach, podwórkach.
    Surowcem zielarskim jest ziele ścinane na początku kwitnienia. Zawiera flawonoidy, garbniki, śluzy, kwasy organiczne, cukry (sacharoza i fruktoza), cenną krzemionkę, rozpuszczalną w wodzie, dużo soli mineralnych, nieco prowitaminy A i witaminy C.

    3,45 122,00 
    3,45 122,00 
  • Dąb szypułkowy należy do rodziny bukowatych, powszechnie występuje w Polsce, jak i Europie. Kora dębu jest najpopularniejszym środkiem leczniczym otrzymywanym z młodych pni i gałęzi dębu szypułkowego. Zbiór kory dębu to okres marzec-kwiecień, kiedy jeszcze nie nastąpił rozwój liści.

    Najważniejszą substancją leczniczą kory dębu są garbniki(9 – 15%), które mają działanie ściągające. Właściwości te wykorzystywane są przede wszystkim w leczeniu biegunek. Oprócz garbników kora dębu zawiera; kwasy fenolowe, flawonoidy, trójterpeny i sole mineralne.

    5,00 87,00 
    5,00 87,00 
  • Glistnik rośnie przy drogach, nad brzegami rzek, w lasach i parkach. Po przełamaniu łodygi wypływa z niej pomarańczowy sok. Według ludowej tradycji jego nazwa „jaskółcze ziele” pochodzi stąd, że kwitnie od przylotu do odlotu jaskółek. Liście są karbowane i podzielone na odcinki podobne do liści dębu. Z łodyg i korzeni wypływa pomarańczowożółty, gęsty sok.
    Do celów leczniczych zbiera się ziele oraz korzeń. Zawarte w nich alkaloidy, flawonoidy i kwasy organiczne mają działanie rozkurczowe, żółciopędne, uspokajające i przeciwuczuleniowe.

    3,35 147,00 
    3,35 147,00 
  • Tak zwane „znamię kukurydzy” czyli jej wąsy są częścią o właściwościach leczniczych tej rośliny. Można je zauważyć w czasie zakwitania gdy spomiędzy liści odsłaniających kwiatostan zwisają cienkie szyjki słupka zwieńczone właśnie znamionami. Czas w którym kwitnie to okres między czerwcem a sierpniem. Chcąc zebrać surowiec leczniczy trzeba odciąć szyjki słupka jeszcze przed zapyleniem i następnie szybko wysuszyć w cieniu. W taki oto sposób uzyskiwany jest surowiec leczniczy zwany znamionami kukurydzy.

    2,85 157,00 
    2,85 157,00 
  • Jęczmień jest zbożem i należy do rodziny wiechlinowatych. Istnieje około 25 gatunków tej rośliny. Młode źdźbła znacznie różnią się składem od tych, które znamy, gdyż zbiera się je w początkowej fazie wzrostu. Zielona „trawa” zawierają największą ilość składników odżywczych. Młody, zielony jęczmień to bogactwo witamin oraz składników mineralnych, takich jak witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6), wit. C, E i K, a także magnez, potas, żelazo, miedź, chrom, mangan, fosfor, cynk, krzem, sód oraz wapń. W jego składzie są też łatwo przyswajalne węglowodany, białko oraz duża ilość błonnika. To idealne źródło przeciwutleniaczy i aminokwasów.

    2,85 137,00 
    2,85 137,00 
  • Owies prawdziwy to roślina jednoroczna z grupy traw. Zioło to dorasta do wysokości do 80 cm. Jego historia jest najkrótsza ze wszystkich szeroko uprawianych zbóż. Jego pierwsze uprawy datuje się na około 1000 lat przed naszą erą. Owies pochodzi z  rodziny chwastów, zauważonych tylko dlatego, że rosły często na polach wśród innych zbóż. W medycynie oraz kosmetyce wykorzystuje się: ziele, słomę oraz otręby – ponieważ one także zawierają wiele wartościowych składników (m.in. flawonoidy, saponiny sterydowe, amid kwasu nikotynowego, rozpuszczalną w wodzie krzemionkę, aminokwasy, lipoproteidy,peptydy).

    3,15 122,00 
    3,15 122,00 
  • Szanta zwyczajna jest to bylina dorastająca do 50 cm wysokości. Pochodzi z Azji. W Polsce występuje pospolicie na nizinach oraz w rejonach górskich. Liście, ma charakterystycznie ułożone parami na czterokanciastej łodydze, są jajowate, pomarszczone, brzegiem karbowane. Kwiaty drobne, białe, zebrane w katach górnych liści tworzą okółki. Cała roślina pokryta jest szarymi, drobnymi włoskami. Szanta kwitnie od czerwca do sierpnia .
    Surowiec stanowią nie zdrewniałe górne części rośliny, ścinane na początku kwitnienia i suszone. Głównym składnikiem ziela szanty jest mieszanina związków diterpenowych, alkohole diterpenowe, sterole i triterpeny, pochodne fenolokwasów z grupy fenylopropanoidów, flawonoidy, taniny i garbniki.

    3,50 172,00 
    3,50 172,00 
  • Gryka jest rośliną roczną, wyrastającą do 60–80 cm wysokości. Ma prostą, nagą, w górze rozgałęzioną łodygę, często czerwono zabarwioną. Liście są długoogonkowe, strzałkowo–sercowate, kwiaty wonne, białe lub różowe zebrane w wierzchołki wyrastające z kątów liści. Owocem jest trójgraniasty, ciemnobrunatny orzeszek długości 5–6 mm z ostrymi żeberkami i gładkimi krawędziami. Grykę uprawiano już przed 4000 laty. Aktualnie największe uprawy tego zboża znajdują się w rejonach podkaukaskich, Chinach i Brazylii. Do Polski ziarno gryki dotarło wraz z najazdem Tatarów i osiedleniem się ich na terenach wschodnich. Dlatego spotykamy inną nazwę gryki – tatarka.

    Surowcem leczniczym jest ziele gryki zbierane w czasie kwitnienia. Kwitnące ziele gryki to lipcowy cud. Zawiera nie mniej niż 4% rutyny w suchej masie oraz kwercetynę, hiperozyd, a także bardzo ważne dla naszego zdrowia kwasy organiczne – między innymi kwas galusowy, kawowy.

    3,65 147,00 
    3,65 147,00 
  • Ogórecznik lekarski to roślina jednoroczna, pochodząca z krajów śródziemnomorskich. Osiąga wysokość 60 cm oraz wydziela odświeżający zapach, przypominający woń ogórków. Kwiaty ogórecznika są koloru niebieskiego, osiągają wartość 1,5 – 2,5 cm szerokości. Swoje właściwości zdrowotne ogórecznik zawdzięcza dzięki zawartości wyjątkowo wielu substancji korzystnie oddziałujących na nasz organizm. Są to m.in. flawonoidy, śluzy, garbniki, żywice, kwasy organiczne, sole mineralne – krzemu, potasu, magnezu, żelaza, cynku – a także duże ilości karotenu i witaminy C.

    3,80 172,00 
    3,80 172,00