Herbata

  • Herbata z pokrzywy posiada wiele substancji czynnych takich jak kwasy organiczne, witaminy (zwłaszcza witaminy C,K, B2). Co więcej herbata z pokrzywy zawiera sole mineralne, co w praktyce oznacza, że można nią uzupełniać nieznaczne braki minerałów. W kuchni oraz ziołolecznictwie skwapliwie korzystano z tego wiosną: picie herbaty z pokrzywą wpływa szczególnie dobrze na osoby osłabione, starsze oraz małe dzieci.

    6,50 
    6,50 
  • Melisa lekarska znajdują się duże ilości olejków eterycznych, które posiadają związki trepenowe (cytral, linalol i cytronelal), nadające jej delikatny cytrusowy aromat. Pozostałymi substancjami aktywnimi są garbniki, fenolokwasy (kawowy, rozmarynowy i felurolowy) oraz goryczce, jak również związki triterpenowe, śluzy, flawonoidy oraz kwasy organiczne. Melisa jest także dobrym źródłem witaminy C a także soli mineralnych.

    6,50 
    6,50 
  • Podagrycznik pospolity jest pospolitą rośliną, którą można spotkać prawie w całej Europie i Azji (Kaukaz, Syberia oraz Azja Mniejsza), a także w Ameryce Północnej. To jedyny przedstawiciel rodzaju występujący na obszarze Polski. Rośnie w cienistych, wilgotnych lasach, w niższych partiach gór, a także w zaroślach, na rowach i wysypiskach śmieci, od najdawniejszych czasów jest również znany ogrodnikom jako trudny do wyplenienia chwast. Nazwy ludowe dla tego gatunku to, m.in. śnitka, kurza stopka, gier, barszcnica.

    Roślina zawiera flawonoidy, związki kumarynowe, kwasy chlorogenowy i kawowy, witaminę C, poza tym składniki mineralne (żelazo, miedź, mangan, tytan, bor, wapń i potas).

    6,50 
    6,50 
  • Jagodowy pocałunek –  Pocałunek może być słodki lub gorzki, my zadbaliśmy o to by zawsze był najsłodszy i niezapomniany. Aby to osiągnąć wybraliśmy się na spacer po naturze. Zbierając po drodze jagody z lasu, brzoskwinie z drzew, zrywając trochę kwiatu słonecznika. Do pełni bukietu dodaliśmy wysokogatunkową białą herbatę posypaną aromatyczną trawą cytrynową.

    9,25 
    9,25 
  • Piccolo – Mieszanka na bazie delikatnej, klasycznej Senchy, która poza pięknym wyglądem zapewni nam również słodycz i smak. Jednak prawdziwym zaskoczeniem jest Burak! To właśnie on sprawia, że klasyczna zielona, słomkowa herbata zamienia się w przepiękny, różowy napar!

    8,00 
    8,00 
  • Rooibos w pasiece –  Rooibos (czerwonokrzew afrykański) nie jest spokrewniony z herbatą, w związku z czym nie zawiera teiny. Napar z jego czerwonawych igiełek nadaje się dla dzieci i kobiet w ciąży. Zawiera dużo witaminy C, która wzmacnia odporność. Nadaje się do picia zarówno na gorąco jak i na zimno.

    8,65 
    8,65 
  • Rooibos (czerwonokrzew afrykański) nie jest spokrewniony z herbatą, w związku z czym nie zawiera teiny. Napar z jego czerwonawych igiełek nadaje się dla dzieci i kobiet w ciąży. Zawiera dużo witaminy C, która wzmacnia odporność. Nadaje się do picia zarówno na gorąco jak i na zimno.

    8,70 
    8,70 
  • Bai Mu Dan jest najsłynniejszą z białych herbat. Składa się ze złocistych pąków oraz zielono-brązowych listków herbaty. Tradycyjnie suszona na słońcu. Słodka i intensywna jak na herbatę białą. Posiada świeży aromat.
    Składniki: herbata biała (100%).

    Kraj pochodzenia: Chiny

    Rodzaj: herbata biała

    Inne nazwy: Pai Mu Tan, biała piwonia

    Jak przygotować herbatę?
    Sposób przygotowania:  zalać wodą o temperaturze 85-90°C, parzyć przez 2-5 minut.

    8,90 
    8,90 
  • Piracki Rum – herbata ciemna jak północ w bezksiężycową noc i mocna niczym kula armatnia. Dzięki połączeniu wiśni i śliwki szkorbut będzie Ci niestraszny, a szelmowski kardamon doda siły i wigoru. Do abordażu!

    8,30 
    8,30 
  • Oolong – Chińska herbata częściowo utleniona, zwijana w piękne, zielone kuleczki. Posiada ożywczy, kwiatowy aromat i głęboki, złożony smak. Po parzeniu wielokrotnie zwiększa swoją objętość.

    8,10 
    8,10 
  • Radża Chai jest herbatą z dodatkiem korzennych przypraw: imbiru, kardamonu, cynamonu oraz czerwonego pieprzu o korzennym aromacie. Lekko pikantna, rozgrzewająca z nutą cynamono-imbirową.

    8,40 
    8,40 
  • Mięta pieprzowa jest rośliną cechującą się mocnym zapachem. W medycynie tradycyjnej jako surowiec leczniczy stosuje są liście mięty oraz olejek miętowy. W liściach mięty pieprzowej znajduje się olejek eteryczny, garbniki oraz pozytywnie wpływające na zdrowie flawonoidy  m.in rutyna, luteolina, hesperydyna, a także kwasy fenolowe.

    6,50 
    6,50