Herbata ziołowe

  • Piccolo – Mieszanka na bazie delikatnej, klasycznej Senchy, która poza pięknym wyglądem zapewni nam również słodycz i smak. Jednak prawdziwym zaskoczeniem jest Burak! To właśnie on sprawia, że klasyczna zielona, słomkowa herbata zamienia się w przepiękny, różowy napar!

    Składniki: herbata zielona, śliwka, truskawka liofilizowana, burak

    Rodzaj: herbaty zielone

    Jak przygotować herbatę?

    Sposób przygotowania:  zalać wodą o temperaturze 75°C, parzyć przez 3-4 minuty.

    4,50 
    4,50 
  • Jagodowy pocałunek –  Pocałunek może być słodki lub gorzki, my zadbaliśmy o to by zawsze był najsłodszy i niezapomniany. Aby to osiągnąć wybraliśmy się na spacer po naturze. Zbierając po drodze jagody z lasu, brzoskwinie z drzew, zrywając trochę kwiatu słonecznika. Do pełni bukietu dodaliśmy wysokogatunkową białą herbatę posypaną aromatyczną trawą cytrynową.

    Rodzaj: Herbata owocowa

    Składniki: herbata białą, goji, trawa cytrynowa, jagoda liofilizowana, brzoskwinia liofilizowana, kwiat słonecznika, aromat.

    Jak przygotować herbatę?

    Sposób przygotowania:  zalać wodą o temperaturze 85°C, parzyć przez 3-4 minuty.

    8,50 
    8,50 
  • Herbata z pokrzywy posiada wiele substancji czynnych takich jak kwasy organiczne, witaminy (zwłaszcza witaminy C,K, B2). Co więcej herbata z pokrzywy zawiera sole mineralne, co w praktyce oznacza, że można nią uzupełniać nieznaczne braki minerałów. W kuchni oraz ziołolecznictwie skwapliwie korzystano z tego wiosną: picie herbaty z pokrzywą wpływa szczególnie dobrze na osoby osłabione, starsze oraz małe dzieci.

    6,50 
    6,50 
  • Melisa lekarska znajdują się duże ilości olejków eterycznych, które posiadają związki trepenowe (cytral, linalol i cytronelal), nadające jej delikatny cytrusowy aromat. Pozostałymi substancjami aktywnimi są garbniki, fenolokwasy (kawowy, rozmarynowy i felurolowy) oraz goryczce, jak również związki triterpenowe, śluzy, flawonoidy oraz kwasy organiczne. Melisa jest także dobrym źródłem witaminy C a także soli mineralnych.

    6,50 
    6,50 
  • Bai Mu Dan jest najsłynniejszą z białych herbat. Składa się ze złocistych pąków oraz zielono-brązowych listków herbaty. Tradycyjnie suszona na słońcu. Słodka i intensywna jak na herbatę białą. Posiada świeży aromat.
    Składniki: herbata biała (100%).

    Kraj pochodzenia: Chiny

    Rodzaj: herbata biała

    Inne nazwy: Pai Mu Tan, biała piwonia

    Jak przygotować herbatę?
    Sposób przygotowania:  zalać wodą o temperaturze 85-90°C, parzyć przez 2-5 minut.

    6,20 
    6,20 
  • Sencha jest jedną z popularniejszych herbat zielonych. Produkowana w Chinach w sposób odmienny od japońskiego stylu, jest delikatniejsza o finezyjnym smaku. Liście sprasowane, podłużne wraz z łodyżkami. Żółto-zielona, intensywna barwa. Aromat lekki, trawiasty, owocowy.

    Składniki: Sencha (100%)

    Rodzaj: herbata zielona

    Kraj pochodzenia: Chiny

    Jak przygotować herbatę?

    Sposób przygotowania:  zalać wodą o temperaturze 75°C, parzyć przez 3-4 minuty.

    3,50 
    3,50 
  • Radża Chai jest herbatą z dodatkiem korzennych przypraw: imbiru, kardamonu, cynamonu oraz czerwonego pieprzu o korzennym aromacie. Lekko pikantna, rozgrzewająca z nutą cynamono-imbirową.

    Składniki: herbata oolong, kardamon, pieprz czerwony, imbir, cynamon.

    Rodzaj: Oolong

    Kraj pochodzenia: Chiny

    Jak przygotować herbatę?

    Sposób przygotowania:  zalać wodą o temperaturze 90-95°C, parzyć przez 2-3 minuty.

    5,90 
    5,90 
  • Podagrycznik pospolity jest pospolitą rośliną, którą można spotkać prawie w całej Europie i Azji (Kaukaz, Syberia oraz Azja Mniejsza), a także w Ameryce Północnej. To jedyny przedstawiciel rodzaju występujący na obszarze Polski. Rośnie w cienistych, wilgotnych lasach, w niższych partiach gór, a także w zaroślach, na rowach i wysypiskach śmieci, od najdawniejszych czasów jest również znany ogrodnikom jako trudny do wyplenienia chwast. Nazwy ludowe dla tego gatunku to, m.in. śnitka, kurza stopka, gier, barszcnica.

    Roślina zawiera flawonoidy, związki kumarynowe, kwasy chlorogenowy i kawowy, witaminę C, poza tym składniki mineralne (żelazo, miedź, mangan, tytan, bor, wapń i potas).

    6,50 
    6,50 
  • Hibiskus kwiat hibiskusa jest bazą wielu herbatek owocowych, lecz ma też wielu miłośników w czystej formie. W Egipcie pity jest napar z hibiskusa z dużą ilością cukru.

    Rodzaj: Herbata owocowa

    Składniki: kwiat hibiskusa (100%).

    Kraj pochodzenia: Egipt

    Inne nazwy: malwa sudańska, karkade, ketmia szczawiowa, hibiscus sabdariffa

    Jak przygotować herbatę?

    Sposób przygotowania:  łyżeczkę hibiskusowego suszu zalej szklanką wrzątku, pozostaw do zaparzenia na ok kwadrans.

    3,50 
    3,50 
  • Rooibos w pasiece –  Rooibos (czerwonokrzew afrykański) nie jest spokrewniony z herbatą, w związku z czym nie zawiera teiny. Napar z jego czerwonawych igiełek nadaje się dla dzieci i kobiet w ciąży. Zawiera dużo witaminy C, która wzmacnia odporność. Nadaje się do picia zarówno na gorąco jak i na zimno.

    Składniki:rooibos, aronia, kwiat granatu, kwiat słonecznika, aromat

    Rodzaj: rooibos

    Kraj pochodzenia: RPA

    Jak przygotować herbatę?

    Sposób przygotowania:  zalać wodą o temperaturze 100°C, parzyć przez 5-7 minut.

    6,30 
    6,30 
  • Piracki Rum – herbata ciemna jak północ w bezksiężycową noc i mocna niczym kula armatnia. Dzięki połączeniu wiśni i śliwki szkorbut będzie Ci niestraszny, a szelmowski kardamon doda siły i wigoru. Do abordażu!

    Składniki: herbata pu-erh, wiśnia, śliwka, kardamon, burak

    Rodzaj: herbaty Pu-erh

    Jak przygotować herbatę?

    Sposób przygotowania:  zalać wodą o temperaturze 100°C, parzyć przez 2-3 minuty.

    5,10 
    5,10 
  • Oolong – Chińska herbata częściowo utleniona, zwijana w piękne, zielone kuleczki. Posiada ożywczy, kwiatowy aromat i głęboki, złożony smak. Po parzeniu wielokrotnie zwiększa swoją objętość.

    Składniki: herbata oolong (100%).

    Kraj pochodzenia: Chiny

    Jak przygotować herbatę?

    Sposób przygotowania:  zalać wodą o temperaturze 90-95°C, parzyć przez 2-3 minuty.

    4,50 
    4,50