Przejdź do treści
Strona główna » Blog » Przepis na nalewkę z lubczyka

Przepis na nalewkę z lubczyka

Lubczyk jest jednym z najbardziej znanych afrodyzjaków, który nie tylko potrafi wywołać pożądanie ale również posiada szereg innych właściwości.

Lubczyk w medycynie ludowej używany był jako lek zwiększający pobudliwość seksualną. Dawni medycy uważali również, iż posiada on moc wpływania na uczucia drugiej osoby. Uwierzono, że zarówno korzeń lubczyka jak i liście mają cudowne właściwości “strzały Amora”. Lubczyk w dawnej tradycyjny ślubnej wpinany był we włosy panny młodej lub przyczepiany do sukni ślubnej miał przynieść szczęście młodej parze.

W naszym kraju lubczyk stosowany był już w XVI wieku przy leczeniu bólu wątroby oraz dodawany był do kąpieli kosmetycznych. Swoją popularność w Polsce jako przyprawa zyskał dopiero w późniejszym czasie.

Lubczyk stosuje się głównie w lekach stosowanych przy leczeniu zaburzeń pracy nerek oraz zmniejszonym wydalaniu składników mineralnych oraz toksycznych produktów przemiany materii. Przetwory z lubczyka zmniejszają również dolegliwości trawienne takie jak wzdęcia, bóle brzucha oraz niestrawności spowodowane niedostatecznym wydzielaniem żółci.

Mieszanki ziołowe wzbogacone korzeniem lubczyka polecane są przy chorobach serca u o osób starszych. Właściwości wiatropędne lubczyka obniżają nacisk jelit na przeponę i tym samym ułatwiają pracę mięśnia sercowego. Co więcej, badania naukowe dowiodły, że lubczyk służy jako antydotum dla palaczy tytoniu.

Poza ponadprzeciętnymi właściwościami leczniczymi lubczyk jest również popularną przyprawą. Przykładowo świetnie sprawdzi się jako dodatek do zup, sosów, potraw duszonych, ryb oraz surówek. Gotowane łodygi lubczyka mogą być natomiast spożywane podobnie jak szparagi.

Korzeń lubczyka
Sprawdź cenę i zamów!

W połączeniu z żeń-szeniem stanowi świetny afrodyzjak, zwiększający libido. Do wykonania  łatwej,winnej nalewki z lubczyku będzie potrzebne:

  • 400g  pestek z czereśni
  • 25 g lubczyku
  • 1 l białego wytrawnego wina
  • 50 ml spirytusu 96 % bądź 100ml wódki

Pestki czereśni rozgnieść tłuczkiem, zalać je w dużym słoiku wraz białym nasionkiem i lubczykiem winem i spirytusem. Przykryć i odstawić na 30 dni. Następnie przecedzić i zlać do butelek. Pić 3 razy dziennie po 30 ml aż do uzyskania efektów.

Call Now Button