Nie bez powodu dzika róża jest rośliną od lat docenianą w medycynie ludowej. Jej właściwości są także cenione przez zielarzy i farmaceutów. Stosowana jest również w przemyśle kosmetycznym.
Ciekawostką jest, że odmian dzikiej różny jest ponad 1000, w naszym kraju znajdziemy 23. Dojrzałe owoce dzikiej róży są składnikiem wielu preparatów ziołowych. Roślina ta jest doceniana przede wszystkim za zawartość witaminy C, garbniki, olejki eteryczne, kwasy organiczne, pektyny, cukry czy karotenoidy. Wiele osób uważa, że najwięcej witaminy C jest w czarnej porzeczce, otóż dzika róża „bije ją na głowę”, bowiem ma tego składnika aż dziesięć razy więcej!!! Zaledwie 1-3 (w zależności od wielkości) owoce dzikiej róży pokrywają zapotrzebowanie na witaminę C na cały dzień. Witamina C z dzikiej róży wchłania się też znacznie łatwiej niż ta zażywana w tabletkach. W roślinie tej znajdziemy również inne witaminy: A, B1, B2, E, K a także tak istotny dla naszego organizmu kwas foliowy, kwasy organiczne czy flawonoidy.
Dziką róże od lat stosuje się jako preparat mający za zadanie wzmocnić nasz organizm. Spożywanie tej rośliny działa też żółciopędnie, lekko moczopędnie i słabo rozkurczająco. Zalecana jest również osobom mającym problemy z nerkami, wątrobą, przewodem pokarmowym oraz stawami. Kwiaty dzikiej róży nadają się do leczenia bólu gardła, problemów skórnych czy niestrawności.
Dziką różę można spotkać w wielu miejscach, nie jest więc to roślina trudno dostępna. Krzew z reguły osiąga 3 metry wysokości. Kwiaty tej rośliny są lekko różowe bądź białawe, owoce zaś ciemnoczerwone.
Dzika róża w sklepie Eko-Herba
Kliknij i zamów!
Z płatków dzikiej róży robi się często konfitury, wielu cukierników stosuje ją w swoich wyrobach (pączkach).
Ważne jest to jak zbieramy owoce i kwiaty rośliny. Kwiaty powinny być zbierane, gdy jest ładna słoneczna pogoda (musi być sucho). Powinny być od razu ułożone w zaciemnionym, przewiewnym miejscu, by wyschły. Owoce nadają się do zbiorów w okresie sierpień-październik. Istotne jest to, aby były całkowicie dojrzałe, ale nie przejrzałe (muszą być twarde). Jeśli będą przejrzałe, to zawierają wówczas mniej witaminy C. Z owoców dzikiej róży oraz płatków robi się popularne, aromatyczne herbaty. Z owoców można też zrobić soki, syropy, dżemy itp. Z nasion tej rośliny powstaje też olej o pięknym zapachu.