Ten wyjątkowy napój najczęściej kojarzy nam się z chłodnymi, jesiennymi i zimowymi wieczorami. Zaparzona herbata doskonale rozgrzewa i wprowadza nas w przedświąteczny nastrój. Niewiele osób jednak wie, że można ją pić także na zimno, a szczególnie jej zielone i białe odmiany, które cieszą się największą zawartością teiny. Wbrew pozorom, chłodny napój nie traci swoich właściwości, a od tradycyjnego naparu nieznacznie różni się jedynie smakiem. Jak zrobić zimną herbatę zieloną? Różnica polega głównie na tym, że nie zalewamy jej gorącą, ale chłodną wodą. Możemy do niej dodać także ulubione owoce, które podkręcą delikatny smak zielonej herbaty i nadadzą mu dodatkowego, słodkiego aromatu. Technikę tę nazywamy cold brew, czyli przygotowanie orzeźwiającego napoju bez zaparzania go. Inną metodą, idealną na letnie, gorące dni jest zalanie suszu wrzątkiem do momentu rozwinięcia się listków, a następnie wylanie powstałego naparu i po raz kolejny zalanie listków wodą w temperaturze pokojowej. Technika ta pozwala na wydobycie większej ilości smaku i aromatu, jakimi charakteryzuje się tradycyjnie zaparzany napar. Co lepsze: zimna czy ciepła herbata? Wszystko zależy tak naprawdę od naszych indywidualnych preferencji. Jeśli chodzi o właściwości suszonych liści pozostają one niezmienione, niezależnie od tego, czy je zaparzymy, czy zalejemy wodą w temperaturze pokojowej. W przypadku chłodnego napoju może zmienić się nieco jego smak, który będzie mniej intensywny od tradycyjnie zaparzonych liści. Aby wydobyć jego pełnię, zniwelować cierpkość i cieszyć się aromatycznym smakiem, nawet w gorące dni, wystarczy skorzystać z drugiej metody przygotowywania, czyli wstępnego parzenia, a następnie zalania zimną wodą. Tak przyrządzony napój doskonale orzeźwia, dodaje energii i pozwala się delektować się delikatnym smakiem zielonej herbaty. Na najgorętsze dni można dorzucić także kilka kostek lodu, plasterek cytryny lub inne ulubione dodatki, które sprawiają, że chętniej sięgamy po napój, co pozwala nam zachować odpowiednie nawodnienie organizmu. |