Większość osób słysząc słowo „chmiel” od razu kojarzy je z piwem. Okazuje się jednak, iż ta roślina służy nie tylko do produkcji tego złotego trunku. Chmiel ma bardzo dużo leczniczych właściwości i warto go stosować także w tych celach.
Chmiel zwyczajny stosuje się również przy produkcji kosmetyków, leków i likierów. Coraz popularniejsze są też herbaty chmielowe.
Ciekawostką może być fakt, iż nasz kraj jest w pierwszej piątce producentów chmielu w Unii Europejskiej. Jeśli chodzi o medycynę naturalną, to stosuje się szyszki chmielu, a więc owocostany żeńskie. Zawierają one wiele cennych składników m.in. lotny olejek (a w nim m.in. farnezen, humulen, mircen, bera-kariofilen czy związki siarki), grabniki, flawonoidy czy żywicę.
Mało kto wie, że chmiel ma bardzo silne właściwości antyoksydacyjne. Ma działanie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i pozwala zwalczać wirusy. Działa też przeciwnowotworowo. Najnowsze badania wskazują, iż roślina ta może zapobiegać rozwojowi raka.
Picie herbaty chmielowej ułatwia trawienie. Dzięki wyciągowi z tej rośliny dochodzi do pobudzenia wydzielania śliny oraz soku żołądkowego. Dzięki niej zwiększa się łaknienie a przyswajanie pokarmów staje się łatwiejsze. Dlatego dobrze jest pić taką herbatkę mając wzdęcia, niedokwaśność czy nieżyt przewodu pokarmowego.
Herbata działa też moczopędnie. To najbardziej znane działanie chmielu wśród społeczeństwa. Jeśli pojawiają się dolegliwości związane z układem moczowym zaleca się stosowanie chmielu, gdyż składnik ten zmniejsza napięcie dróg moczowych, naczyń krwionośnych i jelit.
Roślina ta jest też doskonała w walce z zapaleniem korzonków i bólami reumatycznymi. Można robić okłady z herbaty na obolałe miejsca.
Suszony Chmiel
Kliknij i zamów!
Napar ten jest również pomocny w złagodzeniu objawów klimakterium, bowiem zawiera fitoestrogeny. Są to związki roślinne, które pomagają w utrzymaniu równowagi organizmu, bowiem naśladują estrogeny. Nie ma więc ryzyka wystąpienia jakichkolwiek skutków ubocznych. Najnowsze badania dowodzą, jakoby picie herbaty z chmielu podczas przekwitania łagodziło napady gorąca, które są jedną z dolegliwości w tym okresie.
Chcąc zrobić herbatę chmielową należy łyżkę szyszek chmielowych zalać wodą (około 250ml). Później napar powoli podgrzewamy doprowadzając do wrzenia, następnie gotujemy na małym ogniu około 2-3 minut. Po kwadransie przecedzamy napar. Niektórzy słodzą sobie herbatę chmielową miodem. Taki ciepły napar można pić kilka razy dziennie, najlepiej przed posiłkiem i przed snem.
Należy wiedzieć, iż chmielu nie stosuje się, jeśli są zażywane inne leki uspokajające. Nie jest on też zalecany dzieciom, kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią. Nie powinny go zażywać osoby, które kierują pojazdami, bowiem ma silne działanie nasenne i uspokajające.