Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) w naszym kraju jest pospolicie występującym chwastem z którym zetknięcie kończy się poparzeniem. Pokrzywa nie posiada pięknych kwiatów oraz głównie kojarzy się z piekącą skórą oraz bąblami. Poza negatywnymi jej właściwościami pokrzywa posiada szerokie zastosowanie w medycynie ludowej.
Roślina ta jest zielem posiadającym magiczne działanie, które ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie oraz urodę. Dodatkowo stanowi świetny dodatek do różnych potraw. Pokrzywa bogata jest w wiele mikroelementów takich jak żelazo, potas oraz wapń. Co więcej w 100g świeżych liści znajduje się aż 60 mg witaminy C! Duża zawartość chlorofilu a i b, fitosterole oraz aminy biogenne sprawiają, że pokrzywa była często wykorzystywana przez nasze babcie.
Poza zastosowaniem zewnętrznym pokrzywę można jeść lub pić. Herbata z suszonych liści pokrzywy jest jedną z najczęściej spotykanych mieszanek ziołowych. W sprzedaży dostępne są również gotowy sok z pokrzywy, wywar oraz wodę pokrzywową. Mając odrobinę czas i chęci można samodzielnie przygotować wspomniane napoje.
Produkty domowej roboty są tańsze, zdrowsze oraz bardziej skuteczne. Liście pokrzywy można wykorzystać do przygotowania zup, idealnie nadają się również jako dodatek do klopsów, pierogów, sałatek oraz miodu. Pokrzywa wykorzystywana jest również w dietach w których zalecane jest ograniczenie spożycia soli kuchennej. Liście pokrzywy można także wykorzystać do przygotowania soku lub naparu który posiada działanie moczopędne , poprawia pracę wątroby oraz trzustki, redukuję nadmierną potliwość a także stymuluję produkcję hemoglobiny. Napar oraz sok z pokrzywy ma działanie oczyszczające organizm z toksyn. Taka kuracja polecana jest szczególnie wiosną. Sok z pokrzywy należy spożywać przez 2 tygodnie, dla poprawy smaku można dodać odrobinę miodu lub cytryny.
Korzeń pokrzywy
Kliknij i zamów!
Bardziej zaradne gospodynie domowe mogą pokusić się o przygotowanie nalewki z korzeni pokrzywy. Nalewka ta jest średnio smaczna i wykazuje działanie zbliżone do odwaru. Dodając miodu do soku z pokrzywy syrop, który świetnie się sprawdzi w leczeniu infekcji gardła oraz w przeziębieniu.
Pokrzywa ma wiele zastosowań leczniczych m.in. doskonale sprawdzi się w zaburzeniach przemiany materii, niedoborze witamin oraz po chorobach bakteryjnych oraz terapii antybiotykami. Polecana jest przy niedoborach żelaza, zapaleniu dróg moczowych, skazie moczowej, trądziku, oraz nieżytach układu moczowego. Co więcej pokrzywa wygląd naszych włosów oraz kondycję skóry. Pomocna jest także w walce z łupieżem.
Przepis na nalewkę z pokrzywy i napar
Nalewka z korzenia pokrzywy: 100 g korzenia pokrzywy zalewamy 0,5 l spirytusu 70% oraz dodajemy 50 g miodu. Składniki zalane spirytusem szczelnie zamykamy w słoju i trzymamy w zacienionym miejscu przez 2 tygodnie. Od czasu do czasu wstrząsamy słojem. Następnie odcedzamy i przelewamy do butelki. Stosować 3 raz dziennie po 30 kropel na pół szklanki wody.
Napar z pokrzywy: około dwóch łyżek suszonych liści pokrzywy należy mocno rozdrobnić przy użyciu palców. Przed użyciem wsypać do naczynia i zalać 250 ml wrzątku, dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić na 10 minut. Następnie przecedzić i pić po pół szklanki 2-3 razy dziennie.