Aronia jest od lat znana i ceniona w medycynie ludowej. Niektórzy robią z niej soki, dżemy, inni nalewki, a jeszcze inni herbaty. I słusznie, bowiem roślina ta ma doskonały wpływ na nasze zdrowie.
Jest kilka odmian aronii, jednak najpopularniejszą i najczęściej wykorzystywaną jest aronia czarna nazywana też przez niektórych aronią czarnoowocową. W Polsce krzew ten można znaleźć w przydomowych ogródkach, na plantacjach i rzadko, ale jednak – w lasach. Krzew aronii wygląda pięknie w maju, kiedy cały jest pokryty białymi kwiatkami.
Aronia jest bombą witaminową, w roślinie tej znajdziemy witaminy B1, B2, B6, E, PP i wiele innych. Aronia jest także bardzo bogata w rutynę, leukocjany, katechiny, antocyjany i kwercetynę. W roślinie tej znajdziemy też wapń, żelazo mangan, bor, molibden, jod i składniki mineralne.
Aronia wspiera m.in. układ krwionośny. Roślina ta chroni przed chorobami serca, zapobiega odkładaniu się cholesterolu i reguluje nadciśnienie tętnicze. Działa również przeciwkrwotocznie i zapobiega miażdżycy. Ogromnym atutem rośliny jest też to, że chroni przed nowotworami i ma działanie wzmacniające. To nie koniec korzyści jakie niesie ze sobą aronia, roślina ta opóźnia też proces starzenia i pomaga w przemianie materii. Dodatkowo wpływa także na poprawę pamięci.
Suszone owoce aronii
Kliknij i zamów!
Aronia ma cierpki smak, jednak można ją jeść na surowo. Picie herbaty z aronii ma niezwykle korzystny wpływ na nasze zdrowie. Zalecana jest m.in. cukrzykom. Jeśli będą ją piły osoby mające nadciśnienie, mogą liczyć na jego obniżenie, gdyż aronia pomaga w usuwaniu cholesterolu. Taka herbatka wzmocni też naczynia krwionośne i zapobiegnie np. pojawieniu się żylaków oraz złagodzi dolegliwości trzustki i wątroby. Zmniejszy także skutki zażywania lekarstw, które są podawane np. w trakcie choroby nowotworowej.
Herbatkę z aronii możemy zrobić samodzielnie w banalny sposób. Wystarczy wysuszyć owoce aronii (pamiętajmy, by podczas zbiorów były bardzo dojrzałe). Aronię możemy też kupić w sklepie z produktami naturalnymi. Wysuszone owoce aronii należy zalać wrzątkiem. Po kilku minutach mamy gotową herbatę. Niektórzy dosładzają ją łyżeczką miodu.