Czosnek jest byliną lub rośliną dwuletnią. Swoje korzenie najprawdopodobniej ma w stepach Azji Środkowej, skąd rozniósł się na pozostałą cześć Azji oraz basen Morza Śródziemnego. Uprawiali go Rzymianie, Egipcjanie, Asyryjczycy, Hebrajczycy oraz Grecy. Czosnek został dokładnie zbadany dopiero w 1944 r. W skład czosnku wchodzą: węglowodany, składniki mineralne takie jak: wapń, magnez, siarka, fosfor, cynk, jod oraz jod). Dodatkowo w czosnku znajdziemy takie witaminy jak C, A, B1, B2, PP oraz olejki lotne a także fitoncydy które mają mają działanie bakteriostatyczne oraz bakteriobójcze.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Czosnek suszony (granulowany) jest używany do tłustej wieprzowiny oraz baraniny, a także do delikatnego drobiu, mięsa z królika, a nawet do dziczyzny. Czosnek również świetnie sprawdzi się jako dodatek do wędlin, ryb, zup (barszczów, żurów), sosów, warzyw, grzybów, jaj, serów, przy przygotowaniu kiszonek, marynat. Jego Smak i silny aromat łagodnieją pod wpływem wysokiej temperatury. Dlatego trzeba pamiętać, iż do gotowania lub pieczenia należy go dosypać odrobinę więcej niż do dań serowanych na zimno.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.