Malina właściwa to krzew popularny w całym kraju i w całej Europie. Występuje w stanie naturalnym, jest również uprawiany. Rośnie głównie w lasach liściastych i na porębach, na skrajach lasów. Kwitnie od maja do sierpnia.
Lecznicze zastosowanie mają zarówno owoce jak i liście malin. W liściach maliny występują kwasy organiczne, śluzy, sole mineralne, garbniki, witaminy w tym dużo witaminy C.
Malina – według literatury liść maliny posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- napar usprawnia działanie mięśni macicy, aby poród trwał krócej,
- jest także polecana po porodzie,
- usprawnia działanie układu odpornościowego oraz pomaga macicy powrócić do swoich naturalnych rozmiarów,
- pozwala na szybsze i sprawniejsze zwalczanie ewentualnych infekcji,
- liście malin mają działanie ściągające i przeciwzapalne,
- niszczą bakterie i mogą być używane jako lek przeciwbiegunkowy,
- stosowane przy nieżytach żołądka i jelit,
- znoszą bolesne skurcze mięśni gładkich w jelitach, macicy oraz w ścianach naczyń krwionośnych.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Napar – Łyżkę liści malin zalej 1/2 szklanki wrzątku i pod przykryciem odstaw do naciągnięcia na 15 minut. Przecedź. Pć po 1/2 szklanki naparu 2–3 razy dziennie w nieżycie żołądka i jelit, a także jako łagodny lek przeciwbiegunkowy. Napar z liści można też stosować do płukania w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.