Len roślina o bardzo niepozornym wyglądzie, wymaga dokładnej pielęgnacji. Jego działanie jest niezwykle bezcenne dla chorych na wrzody. Związki śluzowe znajdujące się w nasionach lnu powlekają błony śluzowe żołądka, łagodząc dolegliwości związane z wrzodami. Ale len ma również wiele innych właściwości leczniczych.
Dla zielarzy ważnym surowcem są nasiona lnu, niewielkie i błyszczące, zwane siemieniem lnianym. Siemię lniane zawiera związki śluzowe, enzymy, sterole, kwasy organiczne (m.in. askorbinowy), białka, sole mineralne (m.in. cynku, żelaza, magnezu). Przede wszystkim siemię lniane bogate jest w olej, który zawiera glicerydy kwasów nienasyconych (m.in. linolenowego, linolowego), odrobinę mniej glicerydów kwasów nasyconych a także witaminę E oraz fitosterole.
Siemię lniane – według literatury nasiona siemienia posiadają właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- obniża poziom cholesterolu we krwi,
- jest środkiem o działaniu osłaniającym przewód pokarmowy,
- posiada właściwości lekko przeczyszczające,
- upośledza wchłanianie glukozy w przewodzie pokarmowym,
- wykazuje właściwości przeciwmiażdżycowe,
- przeciwnowotworowe,
- przeciwzapalne,
- ponadto wykazano, że poprawia nastrój.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Napar– 1-2 łyżeczki zmielonego siemienia zalać gorącą wodą. Otrzymany napar ma właściwości osłaniające błonę śluzową przewodu pokarmowego.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.