Przejdź do treści
Strona główna » Blog » Lukrecja – właściwości lecznicze

Lukrecja – właściwości lecznicze

Korzeń lukrecji jest wykorzystywany od dawna w przemyśle kosmetycznym, farmaceutycznym i spożywczym. Jest istotnym składnikiem dużej ilości leków, głównie przy chorobach górnych dróg oddechowych. Ma właściwości wykrztuśne, przeciwwirusowe. Działa ochronnie na wątrobę. Korzeń lukrecji łagodzi podrażnienia, stymuluje układ immunologiczny i odgrywa duże znaczenie w walce z próchnicą zębów.

Wykorzystuje się lukrecję w bardzo wielu formach: jako składnik kosmetyków, pastylek na gardło, tabletek, past do zębów. Poprawia też działanie innych ziół, dlatego dodawany jest do mieszanek ziołowych. Poza tym korzeń lukrecji można wykorzystywać samodzielnie w domu przygotowując herbatę czy też nalewkę.

Herbata z lukrecji przeważnie barwi się na czarno i ma bardzo słodki smak. Przypomina w doznaniach smakowych anyż i można go łączyć z herbatą czarną, białą oraz zieloną, lub pić samodzielne jako napar.

Korzeń lukrecji
Kliknij i zamów!

Właściwości i zastosowanie herbaty z korzenia lukrecji

Szczególnie polecana jest do picia w sezonie chorobowym oraz, kiedy nasz organizm jest narażony na różnego rodzaju zakażenia. Dzięki jej uniwersalnemu charakterowi może pomóc przy różnych zmianach skórnych. Ma działanie antyalergiczne, wspomaga system immunologiczny, ale również łagodzi wszelkie podrażnienia, zapalenia i wzmacnia naczynka krwionośne. Redukuje też nadmiar łoju w skórze, oczyszcza naszą cerę zmniejszając ilość zaskórników oraz wyprysków. Ma zastosowanie w walce z grzybicą, wspomaga gojenie się ran, przydatna jest też przy poparzeniach słonecznych.

Przygotowanie herbaty z korzeniem lukrecji

  • Herbata z suszonego korzenia – łyżeczkę suszonego korzenia lukrecji zalewamy wodą i gotujemy przez około 3-5 min. Czekamy aż płyn się ostudzi i odsączamy zioła od herbaty.

  • Dodatek do zwykłej herbaty – możemy dodać też ją zamiast cukru lub dla wzbogacenia smaku i właściwości odżywczych. Przygotowujemy ją tak samo jak konkretny rodzaj herbaty.

  • Napar z korzenia lukrecji (odwar) – łyżeczkę suszonego korzenia zalewamy połową szklanki zimnej wody. Gotujemy na małym ogniu przez 5 do 7 min. Odstawiamy na 15 min do wystygnięcia, a następnie przecedzamy. Stosujemy ją 2 razy dziennie po pół szklanki. Ten rodzaj herbaty dobry jest przy chorobie wrzodowej żołądka. Można ją używać także jako syrop wykrztuśny.

  • Ekstrakt lukrecjowy – cztery łyżki suszonego korzenia dodajemy do 100 ml wody, gotując przez około 10 min (nie dolewamy wody). Wywar przecedzamy przez sito i zostawiamy w osobnym naczyniu. Pozostały korzeń ponownie gotujemy przez 5 min i przecedzony dodajemy do pierwszego. Doprawiamy 2 łyżkami miodu i 1 gliceryny. Stosuje się do
    1-2 łyżeczki cztery razy dziennie. Ekstrakt lukrecjowy jest bardzo wartościowy. Nie należy go pić dużej niż miesiąc.

Przeciwwskazania i uwagi – korzeń lukrecji

Jak widać, korzeń lukrecji ma bardzo uniwersalne działanie i warto go wykorzystywać w formie przygotowanej herbatki. Należy jednak pamiętać – ziół należy używać z rozsądkiem i nie powinno się przesadzać. Jeśli przyjmujemy napar z lukrecji to nie możemy pić jej regularnie przez okres dłuższy niż 31 dni.

Jeśli zauważymy u siebie: obrzęki, zawroty i bóle głowy – powinniśmy ograniczyć lukrecję a następnie skonsultować się z lekarzem pierwszego kontaktu. Lukrecja nie jest polecana dla osób z nadciśnieniem tętniczym, kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Call Now Button