Miód wielokwiatowy jest jednym z popularniejszych i powszechnie stosowanych produktów pszczelich. Różni się smakiem, barwą i walorami zdrowotnymi. Właściwości te są uzależnione od gatunków kwiatów, krzewów i drzew wybieranych przez pszczoły, miejsc występowania pasiek oraz terminów zbioru.
Zapach miodu wielokwiatowego jest zazwyczaj silny, przypominający zapach wosku. W smaku jest bardzo zróżnicowany, zależnie od składu nektaru, na ogół jednak jest łagodny, słodki.
Miód wielokwiatowy pod względem składu chemicznego cechuje duża różnorodność. Decyduje o tym nektar kwiatowy pochodzący z wielu roślin miododajnych. Podobnie jak w innych odmianach miodu, podstawą jego właściwości odżywczych i leczniczych są cukry proste, glukoza i fruktoza.
DZIAŁANIE WSPOMAGAJĄCE:
- jest naturalnym substytutem cukru,
- jest naturalnym sposobem na przywrócenie równowagi organizmu,
- sprawdza się w profilaktyce chorób serca, problemach z wątrobą i funkcjonowaniem układu pokarmowego,
- ceniony jest za swe właściwości bakteriobójcze,
- stosuje się go jako naturalny antybiotyk, hamujący rozwój niepożądanych bakterii,
- warto spożywać go w stanach przemęczenia i braku energii,
- miód wielokwiatowy zawiera też sporą dawkę krzemu, który jest budulcem mocnych naczyń krwionośnych, a także wpływa na piękny wygląd skóry, włosów i paznokci,
- regularne spożywanie miodu wzmacnia odporność organizmu, uzupełnia niedobory składników mineralnych i pozytywne wpływa na działanie większości układów,
- stosowany w kremach, maseczkach czy balsamach, upiększa, wygładza i odżywia skórę, nadając jej promienny i zdrowy wygląd,
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Miód można spożywać łyżeczką, rozpuszczony w płynach, w deserach, ciastach, sosach
i innych potrawach. W regularnym stosowaniu zaleca się przygotować wieczorem wodę
z miodem: 1-2 łyżki miodu rozpuścić w szklance letniej wody, pozostawić na noc, rano wypić na czczo (bezpośrednio przed spożyciem można dodać nieco soku z cytryny). Taki napój posiada silne właściwości bakteriobójcze oraz uodparniające.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.