Drzewo pomarańczowe pochodzi z obszarów tropikalnej Azji. Obecnie rośnie w klimatach tropikalnych i subtropikalnych. Ogrody pomarańczowe możemy spotkać wokół wybrzeży Morza Śródziemnego, zwłaszcza w Hiszpanii. Na drugim miejscu są Stany Zjednoczone -szczególnie Kalifornia i Floryda, oraz Chiny.
Skórka pomarańczowa zawiera olejek aromatyczny, flawonoidy, kumaryny, triterpeny, witaminę C, karoten oraz pektyny.
Pomarańcza – według literatury skórka pomarańczy posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- poprawiają trawienie i przyspieszają metabolizm,
- mają ogromną zawartość witamin, przez co pomagają naszemu układowi odpornościowemu bronić się przed grypą i przeziębieniem,
- pomagają przy wzdęciach, zgadze, wymiotach i czkawce,
- poprawiają apetyt i pomagają przy nudnościach,
- jest naturalnym błonnikiem, który chroni nas przed problemami żołądkowymi i pomaga obniżać poziom cukru we krwi,
- skórki pomarańczy pomagają również rozpuścić flegmę,
- łagodzą kaszel i objawy astmy,
- działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie,
- jeden z olejków w nich zawartych pozwala złagodzić gazy i reguluje perystaltykę jelit,
- radzą sobie również z cholesterolem i triglicerydami,
- są zalecane dla osób zmagających się z otyłością i wysokim poziomem cholesterolu,
- znajduje się w nich również sporo hesperydyny, która pomaga walczyć z nowotworami jelita grubego i osteoporozą,
- olejki eteryczne znajdujące się w skórce pomarańczy działają uspokajająco,
- łagodzą nerwowość i pomagają zasnąć,
- suszona skórka z pomarańczy to doskonały, naturalny peeling dla skóry.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Napar– należy zagotować filiżankę wody i dodać do niej półtorej łyżki startej skórki z pomarańczy. Po czym zostawić napar dziesięć minut na ogniu, aby się dobrze zagotował, a następnie zdjąć z ognia i zostawić na pięć minut, aby się zaparzył. W zimie, dla urozmaicenia, można dodać łyżeczkę miodu, a w lecie, dla orzeźwienia, można wrzucić kilka kostek lodu i odrobinę cynamonu.
Skórka pomarańczy w kuchni – Skórki pomarańczy mogą być doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Wysuszone absorbują wilgoć np. z brązowego cukru. Wystarczy je dodać do pojemniczka. Są doskonałym dodatkiem do ciast i słodyczy i prawdziwą bombą witaminy C.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.