Szczeć pospolita należy do rodziny szczeciowatych. Występuje w stanie dzikim prawie w całej środkowej oraz południowej Europie, w tym także w Polsce. Surowcem stosowanym w celach leczniczych jest korzeń i liście. Korzenie wykopuje się wiosną lub jesienią, liście zbiera się przed i w czasie kwitnienia, robi się z nich nalewki, odwary i intrakt. Surowce te obfitują w kwas chlorogenowy, chinowy i kawowy, ponadto w istotne irydoidy (cefelarozyd, dipsakotynę i dipsakan), trójterpeny (kwas ursolowy), saponiny i alkaloidy.
Szczeć – według literatury ziele szczeci posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- wzmocnienie systemu odpornościowego,
- łagodzenie skurczów macicy,
- łagodzenie niedoboru witaminy E,
- działanie antybakteryjne,
- przeciwzapalane i przeciwreumatyczne,
- działa ochronnie na wątrobę, co jest zasługą kwasów fenolowych i kwasu ursolowego ,
- wspomaganie procesów zdrowienia uszkodzonych kości,
- zapobieganie zanikowi kości i cofaniu jego skutków (osteoporoza),
- działanie przeciw wiciowcom atakującym narządy rozrodcze,
- wykorzystywana również w leczeniu takich chorób jak dna moczowa, artretyzm, reumatyzm, borelioza, choroby płuc oraz choroby wrzodowej żołądka,
- wspomagająco przy stanach zapalnych skóry, wypryskach i zmianach skórnych,
- uważana jest też za roślinę poprawiającą krążenie oraz przydatną w procesach rekonwalescencji po przewlekłych chorobach połączonych z utratą wagi,
- wzmacnia ścięgna i kości,
- działa na dolegliwości związane z bólami krzyża, kończyn, kolan,
- przeciwbólowo przy bolących opuchliznach.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Napar – łyżeczkę suszonego, rozdrobnionego ziela krótko zagotować, zalewając filiżanką wody. Pić na pusty żołądek trzy razy dziennie.
Nalewka – wykopany korzeń należy dobrze oczyścić, ale nie obierać, gdyż w skórce znajduje się najwięcej substancji czynnych. Oczyszczony korzeń należy rozdrobnić i dobrze ugnieść w szklanym naczyniu, a następnie zalać wódką, zakręcić i odstawić do macerowania w ciepłym miejscu. Po trzech tygodniach nalewka będzie gotowa. Można dodawać po trzy krople nalewki na filiżankę naparu.
Proszek – 100 gram ziela szczeci zalać 600 gram alkoholu 40%. Macerować 2 tygodnie. Po przefiltrowaniu zażywać 3 razy dziennie po 3 krople nalewki.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.