Żywokost może sięgać nawet 100cm wysokości. Łodygi tego zioła są bardzo grube i „włochate”, a także mocno rozgałęzione w górnych partiach. Liście rośliny są wąskie i długie, o kształcie lancetowatym. Kwiaty żywokostu zwykle są fioletowe, purpurowe lub różowe, choć zdarzają się także koloru białego i kremowego. Jako surowiec zielarski jest wykorzystywany korzeń żywokostu.
W korzeniu żywokostu występuje alantoina, śluz,alkaloidy, kwasy – chlorogenowy, kawowy, żywice, skrobia, sacharoza, asparagina. Alantoina przyspiesza gojenie się tkanek, a wspomagana kwasem rozmarynowym działa przeciwzapalnie.
Żywokost – według literatury korzeń żywokostu posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- polecany jest w schorzeniach przewodu pokarmowego (owrzodzenie żołądka i jelit),
- górnych dróg oddechowych, uporczywym kaszlu,
- bardzo dobrze działa na trudno gojące się rany, owrzodzenia skóry, oparzenia i odmrożenia,
- pomocny przy pękających piętach,
- alantoina działa kojąco i gojąco, posiada właściwości rozrostu komórek przy złamaniach kości i skręceniu,
- okłady z żywokostu pomagają przy gojeniu się ran i przy zamknięciu kości.
- stosowany także przy skazie moczanowej, artretyzmie, krwawiących hemoroidach, żylakach, zapaleniu żył,
- odwary z korzenia przynoszą ulgę przy zbolałych oczach, jak też do przemywania skóry przy trądziku, łuszczycy, egzemie, czyrakach.
Jak przygotować okład z żywokostu?
Okład – przygotować papkę ze sproszkowanego korzenia żywokostu lekarskiego dodając niewielką ilość wody i stosować na żylaki lub inne trudno gojące się rany. Papka ta świetnie nadaje się na krwawiące hemoroidy.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.