Cząber jest popularnym zielem pochodzącym z rejonu basenu Morza Śródziemnego, powszechnie uprawianym w wielu obszarach świata. Smakiem przypomina pieprz lub połączenie mięty i tymianku. Używa się go głównie w celach przyprawowych, najczęściej do potraw ciężkostrawnych i powodujących wzdęcia.
Cząber usprawnia pracę jelit i żołądka. Przyprawa ta działa poza tym przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Wywar z cząbru ogrodowego, cząbrowy olejek eteryczny lub olej z nasion stosowane są w stanach zapalnych oraz w nieżycie żołądka i przy biegunce.
W połączeniu z bułką tartą z powodzeniem można go używać do różnego rodzaju farszów. Najsmaczniejsze jest połączenie z roślinami strączkowymi – grochem, fasolą, jak też z soczewicą, ale można go dodać również do zup (np. krupnik, grochówka), sosów czy gulaszu. Przyprawimy nim też ryby, przede wszystkim pstrąga, a także wieprzowinę, dziczyznę, baraninę. Zioło to dobrze komponuje się również z pomidorami oraz ziemniakami.
Cząber – według literatury ziele cząbru posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- antyseptyczne,
- moczopędne,
- wiatropędne,
- przeciwzapalne,
- wykrztuśne,
- przeciwbólowe,
- lekko obstrukcyjne,
- poprawiające trawienie,
- pobudzające apetyt.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Napar: łyżkę zioła zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 25 minut. Po tym czasie odcedzamy miksturę. Napar możemy posłodzić łyżeczką miodu.