Czubryca, czubrica jest mieszanką przyprawową mającą bułgarskie korzenie. Wywodzi się z basenu Morza Śródziemnego oraz z Bliskiego Wschodu.
Przyprawa jest niezwykle ceniona w Bułgarii. Jej głównym składnikiem jest cząber górski, który czubrycy nadaje charakterystycznego zapachu.
Cząber górski posiada w składzie olejki eteryczne takie jak karwakrol, p cymen, tymol, a także flawonoidy, kwas karnozowy, kwas rozmarynowy, kwas betulinowy, kwas ursolowy, kwas oleanolowy, kwas kawowy.
Produkt może zawierać gorczycę, gluten, seler, orzeszki ziemne.
Czubryca czerwona – według literatury czubryca czerwona posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- posiada silne działanie odkażające i antyseptyczne,
- działa rozkurczowo i pobudzająco na czynności przewodu pokarmowego oraz ochronnie na wątrobę,
- cząber będący podstawą przyprawy stosowany jest jako środek na kolki i wzdęcia oraz przy zapaleniu żołądka i jelit, zapaleniu pęcherza moczowego, nudnościach, biegunce, bólu gardła i zaburzeniach miesiączkowania.
Do czego można stosować czubrycę czerwoną?
Czubryca idealnie pasuje do fasoli i mięsa, bardzo często do białych mięs takich jak kurczak lub indyk. Może też być stosowany w farszu. Świeży górski cząber posiada silny smak, lecz w trakcie długiego gotowania traci swój ciężki posmak. Czubrica stosowana jest również do jajecznicy, kanapek, zup, ryb, jarzyn, sałatek, serów i kiełbas a także nadaje się do konserwowania oraz przyprawiania ogórków i kapusty.
Skład: Papryka słodka, pietruszka nać, czosnek, koper nać, bazylia, cząber, oregano, majeranek, sól.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.