Przejdź do treści

ROKITNIK owoce suszone

8.50 126.00 
8.08 119.70 

Owoce rokitnika zajmują drugą pozycję na liście owoców, które posiadają najwięcej witaminy C. Pod względem jej zawartości rokitnik ustępuje tylko owocom dzikiej róży. Jednak zawartość kwasu askorbinowego w owocach rokitnika jest różna i zależy od miejsca występowania rośliny.

SKU: Brak danych Kategoria:

Owoce rokitnika zajmują drugą pozycję na liście owoców, które posiadają najwięcej witaminy C. Pod względem jej zawartości rokitnik ustępuje tylko owocom dzikiej róży. Jednak zawartość kwasu askorbinowego w owocach rokitnika jest różna i zależy od miejsca występowania rośliny.

W składzie rokitnika znajdują się antyoksydanty, flawonoidy, aminokwasy, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, mikroelementy (m.in. potas, żelazo, fosfor, mangan, bor, wapń i krzem) oraz witaminy  (A, C, D, E, K, P oraz te z grupy B) i prowitaminy. W celach leczniczych i pielęgnacyjnych wykorzystuje się owoce rokitnika, liście, a także olej z pulpy owoców lub nasion rokitnika.

Rokitnik – według literatury owoce rokitnika posiadają właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:

  • zalecany we wszystkich dolegliwościach spowodowanych niedoborem witaminy C, takich jak, m.in. brak apetytu, skłonność do występowania siniaków, rozpulchnione i krwawiące dziąsła, trudności w gojeniu się ran, bóle mięśni i stawów,
  • rokitnik można również stosować profilaktycznie w okresie jesienno-zimowych zachorowań, by wzmocnić odporność,
  • zawarte w dużych ilościach w owocach rokitnika witaminy C i E oraz sterole roślinne obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, który doprowadza do zmian miażdżycowych, a dalej do schorzeń, takich jak, m.in. choroba wieńcowa (niedokrwienna serca), udar mózgu i zawał serca,
  • rokitnik jest polecany osobom zmagającym się z nadciśnieniem tętniczym, a także w profilaktyce tej choroby,
  • spożywanie owoców rokitnika może zapobiec także krwawieniom. Są one bowiem bogate w witaminę K, która jest niezbędna do produkcji w wątrobie protrombiny (czynnika II), która ogrywa najistotniejszą rolę przy krzepnięciu krwi.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Suszone owoce rokitnika można dodawać do owsianki i innych potraw, aby nadać im kwaskowatą nutę.

Można sporządzić napar i wypić go razem z owocami.

Suszone owoce można również zmielić na proszek i dodawać do koktajli, soków i herbaty.

Waga Brak danych
Waga

50 g, 250 g, 500 g, 1 kg

Numer partii

SD-254

Data waznosci

2024.09.11

Kraj pochodzenia

Polska

Call Now Button