Krwawnik pospolity jest rośliną o właściwościach leczniczych i należy do rodziny złożonych (astrowatych). W naszym kraju jako pospolicie rosnący chwast występuje na przydrożach, miedzach, pastwiskach, nieużytkach oraz suchych łąkach. Liście są podłużne, pierzaste, lancetowate i układające się jak pióra strusia. Łodyga jest sztywna i nie posiada wielu odrostów rozgałęziona. Sama roślina dorasta przeważnie do 60-80 cm wysokości.
Jest pomocna w wielu schorzeniach i chorobach, ale przede wszystkim jej cenne działanie docenią głównie kobiety. Bez znaczenia czy jest to młoda kobieta o nieregularnych miesiączkach czy starsza w okresie przekwitania, ma on korzystny wpływ na narządy płciowe każdej kobiety.
Krwawnik pospolity według literatury kwiaty krwawnika posiadają właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- przeciwkrwotoczne,
- przeciwskurczowo,
- przeciwbólowy,
- przeciwzapalne,
- łagodnie moczopędny,
- żółciopędny,
- wzmacniające i regulujące przemianę materii,
- pobudza wydzielanie soków trawiennych (ułatwia trawienie),
- cytotoksyczne i bakteriostatyczne,
- przy krwawieniach przewodu pokarmowego,
- w owrzodzeniu żołądka i jelit,
- w hemoroidach,
- w nawykowym zaparciu stolca,
- bólach jelita grubego,
- jako oczyszczające krew,
- zapobiega w tworzeniu kamieni nerkowych,
- w leczeniu trądziku i liszai,
- w zapaleniu jajników,
- białych upławach,
- wypadaniu macicy,
- moczeniu nocnym,
- przy zawrotach głowy, mdłościach,
- chorobach oczu (łzawienie, kłujących bólach oczu),
- krwawieniu z nosa,
- przy migrenach,
- w chorobach szpiku kostnego,
- w przeziębieniach,
- w bólach pleców i bólach reumatycznych.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Napar z kwiatów krwawnika pospolitego – ma silne działanie antybakteryjne, dzięki czemu bardzo dobrze sprawdza się w leczeniu stanów zapalnych gardła oraz jamy ustnej np. choroby dziąseł. Warto go stosować, by pozbyć się bólu gardła i uciążliwego kaszlu. Napar przydaje się też w leczeniu schorzeń oczu, np. przy zapaleniu spojówek i nadmiernym łzawieniu. By przygotować napar należy zalać szklanką wrzątku 1 łyżeczkę suszonego ziela. Parzenie nie powinno trwać dłużej niż kilka minut.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.