+48 501 357 547
Extra Options

Herbata

  • Melisa lekarska znajdują się duże ilości olejków eterycznych, które posiadają związki trepenowe (cytral, linalol i cytronelal), nadające jej delikatny cytrusowy aromat. Pozostałymi substancjami aktywnimi są garbniki, fenolokwasy (kawowy, rozmarynowy i felurolowy) oraz goryczce, jak również związki triterpenowe, śluzy, flawonoidy oraz kwasy organiczne. Melisa jest także dobrym źródłem witaminy C a także soli mineralnych.

    6,50 
    6,50 
  • Podagrycznik pospolity jest pospolitą rośliną, którą można spotkać prawie w całej Europie i Azji (Kaukaz, Syberia oraz Azja Mniejsza), a także w Ameryce Północnej. To jedyny przedstawiciel rodzaju występujący na obszarze Polski. Rośnie w cienistych, wilgotnych lasach, w niższych partiach gór, a także w zaroślach, na rowach i wysypiskach śmieci, od najdawniejszych czasów jest również znany ogrodnikom jako trudny do wyplenienia chwast. Nazwy ludowe dla tego gatunku to, m.in. śnitka, kurza stopka, gier, barszcnica.

    Roślina zawiera flawonoidy, związki kumarynowe, kwasy chlorogenowy i kawowy, witaminę C, poza tym składniki mineralne (żelazo, miedź, mangan, tytan, bor, wapń i potas).

    6,50 
    6,50 
  • Golden Monkey to herbata czarna z prowincji Fujian. Zawiera czarne listki oraz złociste pąki (stąd pochodzi jej nazwa). W smaku słodka, lekko dymna, delikatna.

    Rodzaj: Herbata czarna (100%)

    Składniki: Herbata czarna

    Kraj pochodzenia: Chiny, Fujian

    Jak przygotować herbatę?

    Sposób przygotowania:  zalać wodą o temperaturze 100°C, parzyć przez 3-4 minuty

    13,45 
    13,45 
  • El Toro – Fernando stanął przy oknie swojego hotelu w słonecznej Hiszpanii obejmując wzrokiem jeszcze pusty plac. Strużki potu spływały mu po czole, bynajmniej nie od upału. To dziś jest ten dzień! Najważniejsza walka z El Toro. Czarny, nieposkromiony byk z diabelskimi iskierkami w oczach już czeka. Niepokonany. A co jeśli Fernandowi w końcu się uda i oczy wszystkich zwrócą się ku niemu? Torreador wyobraził sobie owacje na stojąco, okrzyki podziwu i kwiaty rzucane do jego stóp. To ta chwila, jego czas. Przywdział swój złocisty kostium i chwycił w dłoń pomarańczowo-różową płachtę. W powietrzu unosił się zapach anyżu dobiegający do nozdrzy wprost z pobliskich upraw. Jeszcze chwila spokoju, ale to złuda. Za chwilę musi zejść do zbierającego się powoli tłumu. Rzucił okiem na drzewo. Śliwki były już dorodne i przybrały piękny kolor purpury. Jeszcze tylko ostatni łyk gorącej czarnej herbaty i jest gotów do drogi. Być może swojej drogi do chwały.

    Rodzaj: Herbata czarna

    Jak przygotować herbatę?

    Sposób przygotowania:  zalać wodą o temperaturze 85°C, parzyć przez 3-5 minuty.

    10,60 
    10,60 
  • Składniki: herbata oolong, malina liofilizowana, jagoda liofilizowana, pieprz czerwony, aromat, chili.

    Rodzaj: herbata oolong

    Kraj pochodzenia: Chiny

    Jak przygotować herbatę?

    Sposób przygotowania:  zalać wodą o temperaturze 90-95°C, parzyć przez 2-3 minuty.

    12,20 
    12,20 
  • Składniki: Marchewka (41%), ananas, orzech włoski, jabłko, hibiskus, kokos, cynamon, aromat.

    Rodzaj: owocowa

    Kraj pochodzenia: Polska

    Jak przygotować herbatę?

    Sposób przygotowania: zalać wodą o temperaturze 100°C, parzyć przez 5-6 minut.

    6,70 
    6,70 
  • Mięta pieprzowa jest rośliną cechującą się mocnym zapachem. W medycynie tradycyjnej jako surowiec leczniczy stosuje są liście mięty oraz olejek miętowy. W liściach mięty pieprzowej znajduje się olejek eteryczny, garbniki oraz pozytywnie wpływające na zdrowie flawonoidy  m.in rutyna, luteolina, hesperydyna, a także kwasy fenolowe.

    6,50 
    6,50 
  • Składniki: herbata czarna Kenia Kangaita FOP, skórka pomarańczy kandyzowana, ananas suszony, pomarańcza suszona, aromat, bławatek.

    Rodzaj: herbata czarna

    Kraj pochodzenia: Kenia

    Jak przygotować herbatę?

    Sposób przygotowania: zalać wodą o temperaturze 98°C, parzyć przez 3-5 minut.

    8,75 
    8,75 
  • Składniki: ananas, pomelo, kokos, kakao kruszone, jabłko, aromat.

    Rodzaj: owocowa

    Kraj pochodzenia: Tajlandia

    Jak przygotować herbatę?

    Sposób przygotowania: zalać wodą o temperaturze 98°C, parzyć przez 5-10 minut.

    9,85 
    9,85 
  • Składniki: herbata czarna Kenia Kangaita FOP, skórka cytryny, imbir kandyzowany, granat liofilizowany, trawa cytrynowa, aromat.

    Rodzaj: herbata czarna

    Kraj pochodzenia: Kenia

    Jak przygotować herbatę?

    Sposób przygotowania: zalać wodą o temperaturze 100°C, parzyć przez 3-5 minut.

    9,75 
    9,75 
  • Składniki: herbata oolong palona, rodzynki, granat liofilizowany, burak, kwiat słonecznika, aromat.

    Rodzaj: herbata oolong

    Kraj pochodzenia: Chiny

    Jak przygotować herbatę?

    Sposób przygotowania: zalać wodą o temperaturze 95°C, parzyć przez 2-3 minuty.

    9,60 
    9,60 
  • Oolong Palony – Chińska herbata częściowo utleniona, zwijana w kulki oraz palona na patelniach. Dzięki krótkiemu paleniu nabywa smak i aromat orzechów i tostów. Po parzeniu wielokrotnie zwiększa swoją objętość.

    Składniki: herbata oolong (100%).

    Kraj pochodzenia: Chiny

    Jak przygotować herbatę?

    Sposób przygotowania:  zalać wodą o temperaturze 95°C, parzyć przez 2-3 minuty

    3,50 
    3,50 
  • Składniki: herbata pu-erh, aronia, rodzynki, malina liofilizowana, kwiat bławatka, aromat, liść maliny.

    Rodzaj: herbata czerwona

    Kraj pochodzenia: Chiny

    Jak przygotować herbatę?

    Sposób przygotowania: zalać wodą o temperaturze 100°C, parzyć przez 2-3 minuty.

    9,40 
    9,40 
  • Skrzyp polny: skrzyp, chwoszczka, kocie ogonki, koński ogon, koszczka, krzemionka, przęstka, strzępka, świńskie orzechy Roślina wieloletnia, popularna w Polsce, rośnie na glebach podmokłych i bagniskach. Obecność skrzypu wskazuje na silne zakwaszenie podłoża. Surowiec zielarski stanowi nadziemna część rośliny zbierana od czerwca do sierpnia. Skrzyp jest jednym chyba pośród polskich ziół, zawierającym w sobie tak wiele łatwo rozpuszczalnej krzemionki, a więc przyswajalnej przez organizm, oraz sole glinu i potasu, a także mało zbadany związek gorzki i sporo witaminy C.

    6,50 
    6,50 
  • Składniki: herbata oolong, klitoria, winogrona liofilizowane, truskawka liofilizowana, aromat.

    Rodzaj: herbata oolong

    Kraj pochodzenia: Chiny

    Jak przygotować herbatę?

    Sposób przygotowania: zalać wodą o temperaturze 90-95°C, parzyć przez 2-3 minuty.

    11,70 
    11,70 
  • Składniki: yerba mate, jabłko, hibiskus, mięta, aromat.

    Rodzaj: yerba mate green

    Kraj pochodzenia: Brazylia, plantacja Laranjeiras

    Jak przygotować herbatę?

    Sposób przygotowania: zasypać 1/2 do 2/3 naczynia, zalać wodą o temperaturze 75°C.

    7,50 
    7,50 
  • Składniki: herbata zielona, goji, skórka cytryny, rodzynki, aronia, pomarańcza liofilizowana, aromat.

    Rodzaj: herbata zielona

    Kraj pochodzenia: Chiny

    Jak przygotować herbatę?

    Sposób przygotowania: zalać wodą o temperaturze 75°C, parzyć przez 3-4 minuty.

    8,30 
    8,30 
  • Składniki: herbata zielona, mięta, ananas, pomarańcza liofilizowana, kwiat bławatka, aromat.

    Rodzaj: herbata zielona

    Kraj pochodzenia: Chiny

    Jak przygotować herbatę?

    Sposób przygotowania: zalać wodą o temperaturze 75°C, parzyć przez 3-4 minuty.

    9,85 
    9,85 
  • Składniki: herbata czarna Yunnan OP, banan, cynamon, kokos, aromat, płatki czerwonej róży, brzoskwinia liofilizowana.

    Rodzaj: herbata czarna

    Kraj pochodzenia: Chiny, prowincja Yunnan

    Jak przygotować herbatę?

    Sposób przygotowania: zalać wodą o temperaturze 100°C, parzyć przez 2-3 minut.

    6,80 
    6,80 
  • Składniki: herbata czarna Kenia Kangaita FOP, żurawina, imbir kandyzowany, chilli, aromat, imbir mielony.

    Rodzaj: herbata czarna

    Kraj pochodzenia: Kenia

    Jak przygotować herbatę?

    Sposób przygotowania: zalać wodą o temperaturze 100°C, parzyć przez 3-5 minut.

    8,90 
    8,90