Herbata

  • Sencha jest jedną z popularniejszych herbat zielonych. Produkowana w Chinach w sposób odmienny od japońskiego stylu, jest delikatniejsza o finezyjnym smaku. Liście sprasowane, podłużne wraz z łodyżkami. Żółto-zielona, intensywna barwa. Aromat lekki, trawiasty, owocowy.

    7,50 
    7,50 
  • Biała róża –  niewinność i czystość to symbole białej róży, czerpiąc z nich inspiracje dodaliśmy od siebie kwiat granatu i delikatne wiórki kokosowe, podkreślając tym samym kwintesencję białej herbaty i obłędny aromat dzikiej róży.

    9,50 
    9,50 
  • Hibiskus kwiat hibiskusa jest bazą wielu herbatek owocowych, lecz ma też wielu miłośników w czystej formie. W Egipcie pity jest napar z hibiskusa z dużą ilością cukru.

    7,70 
    7,70 
  • El Toro – Fernando stanął przy oknie swojego hotelu w słonecznej Hiszpanii obejmując wzrokiem jeszcze pusty plac. Strużki potu spływały mu po czole, bynajmniej nie od upału. To dziś jest ten dzień! Najważniejsza walka z El Toro. Czarny, nieposkromiony byk z diabelskimi iskierkami w oczach już czeka. Niepokonany. A co jeśli Fernandowi w końcu się uda i oczy wszystkich zwrócą się ku niemu? Torreador wyobraził sobie owacje na stojąco, okrzyki podziwu i kwiaty rzucane do jego stóp. To ta chwila, jego czas. Przywdział swój złocisty kostium i chwycił w dłoń pomarańczowo-różową płachtę. W powietrzu unosił się zapach anyżu dobiegający do nozdrzy wprost z pobliskich upraw. Jeszcze chwila spokoju, ale to złuda. Za chwilę musi zejść do zbierającego się powoli tłumu. Rzucił okiem na drzewo. Śliwki były już dorodne i przybrały piękny kolor purpury. Jeszcze tylko ostatni łyk gorącej czarnej herbaty i jest gotów do drogi. Być może swojej drogi do chwały.

    8,40 
    8,40 
  • Składniki Chica: jabłko, imbir kandyzowany, rodzynki, skórka cytryny, burak, brzoskwinia liofilizowana, kardamon, cynamon, aromat.

    7,90 
    7,90 
  • Pu-erh jest herbatą fermentowaną, określaną jako herbata czerwona (w Chinach jako herbata czarna). Została wynaleziona w prowincji Yunnan, gdzie jest produkowana w niemal 100%. Słynie ze swych odchudzających właściwości za sprawą podnoszenia metabolizmu i ułatwiania trawienia pokarmów.
    Daje ciemny, brunatny napar o charakterystycznym aromacie i ziemistym, intensywnym smaku. Należy parzyć ją wielokrotnie – 3 do 4 razy.

    8,40 
    8,40 
  • Kenia Kangaita – Uprawy herbaty Kenia Kangaita znajdują się na wysokości ponad 2000 m n.p.m. w sąsiedztwie lasów deszczowych, przy granicy parku narodowego Mount Kenya.
    Dzięki wyjątkowym warunkom naturalnym herbata uprawiana na tym obszarze jest jedną z najlepszych w Kenii.

    8,05 
    8,05 
  • Herbatka ziołowa z serii „Sekrety ojca Gabriela”. Unikatowa kompozycja naturalnych składników korzystnie wpływających na wysokość ciśnienia.

    4,99 
    4,99 
  • Golden Monkey to herbata czarna z prowincji Fujian. Zawiera czarne listki oraz złociste pąki (stąd pochodzi jej nazwa). W smaku słodka, lekko dymna, delikatna.

    9,30 
    9,30 
  • Skrzyp polny: skrzyp, chwoszczka, kocie ogonki, koński ogon, koszczka, krzemionka, przęstka, strzępka, świńskie orzechy Roślina wieloletnia, popularna w Polsce, rośnie na glebach podmokłych i bagniskach. Obecność skrzypu wskazuje na silne zakwaszenie podłoża. Surowiec zielarski stanowi nadziemna część rośliny zbierana od czerwca do sierpnia. Skrzyp jest jednym chyba pośród polskich ziół, zawierającym w sobie tak wiele łatwo rozpuszczalnej krzemionki, a więc przyswajalnej przez organizm, oraz sole glinu i potasu, a także mało zbadany związek gorzki i sporo witaminy C.

    6,50 
    6,50 
  • Oolong Palony – Chińska herbata częściowo utleniona, zwijana w kulki oraz palona na patelniach. Dzięki krótkiemu paleniu nabywa smak i aromat orzechów i tostów. Po parzeniu wielokrotnie zwiększa swoją objętość.

    7,70 
    7,70