Herbata

  • Hibiskus kwiat hibiskusa jest bazą wielu herbatek owocowych, lecz ma też wielu miłośników w czystej formie. W Egipcie pity jest napar z hibiskusa z dużą ilością cukru.

    3,50 
    3,50 
  • Biała róża –  niewinność i czystość to symbole białej róży, czerpiąc z nich inspiracje dodaliśmy od siebie kwiat granatu i delikatne wiórki kokosowe, podkreślając tym samym kwintesencję białej herbaty i obłędny aromat dzikiej róży.

    8,80 
    8,80 
  • Składniki Chica: jabłko, imbir kandyzowany, rodzynki, skórka cytryny, burak, brzoskwinia liofilizowana, kardamon, cynamon, aromat.

    4,90 
    4,90 
  • Mięta pieprzowa jest rośliną cechującą się mocnym zapachem. W medycynie tradycyjnej jako surowiec leczniczy stosuje są liście mięty oraz olejek miętowy. W liściach mięty pieprzowej znajduje się olejek eteryczny, garbniki oraz pozytywnie wpływające na zdrowie flawonoidy  m.in rutyna, luteolina, hesperydyna, a także kwasy fenolowe.

    6,50 
    6,50 
  • Pu-erh jest herbatą fermentowaną, określaną jako herbata czerwona (w Chinach jako herbata czarna). Została wynaleziona w prowincji Yunnan, gdzie jest produkowana w niemal 100%. Słynie ze swych odchudzających właściwości za sprawą podnoszenia metabolizmu i ułatwiania trawienia pokarmów.
    Daje ciemny, brunatny napar o charakterystycznym aromacie i ziemistym, intensywnym smaku. Należy parzyć ją wielokrotnie – 3 do 4 razy.

    4,50 
    4,50 
  • El Toro – Fernando stanął przy oknie swojego hotelu w słonecznej Hiszpanii obejmując wzrokiem jeszcze pusty plac. Strużki potu spływały mu po czole, bynajmniej nie od upału. To dziś jest ten dzień! Najważniejsza walka z El Toro. Czarny, nieposkromiony byk z diabelskimi iskierkami w oczach już czeka. Niepokonany. A co jeśli Fernandowi w końcu się uda i oczy wszystkich zwrócą się ku niemu? Torreador wyobraził sobie owacje na stojąco, okrzyki podziwu i kwiaty rzucane do jego stóp. To ta chwila, jego czas. Przywdział swój złocisty kostium i chwycił w dłoń pomarańczowo-różową płachtę. W powietrzu unosił się zapach anyżu dobiegający do nozdrzy wprost z pobliskich upraw. Jeszcze chwila spokoju, ale to złuda. Za chwilę musi zejść do zbierającego się powoli tłumu. Rzucił okiem na drzewo. Śliwki były już dorodne i przybrały piękny kolor purpury. Jeszcze tylko ostatni łyk gorącej czarnej herbaty i jest gotów do drogi. Być może swojej drogi do chwały.

    5,80 
    5,80 
  • Kenia Kangaita – Uprawy herbaty Kenia Kangaita znajdują się na wysokości ponad 2000 m n.p.m. w sąsiedztwie lasów deszczowych, przy granicy parku narodowego Mount Kenya.
    Dzięki wyjątkowym warunkom naturalnym herbata uprawiana na tym obszarze jest jedną z najlepszych w Kenii.

    4,50 
    4,50 
  • Golden Monkey to herbata czarna z prowincji Fujian. Zawiera czarne listki oraz złociste pąki (stąd pochodzi jej nazwa). W smaku słodka, lekko dymna, delikatna.

    8,80 
    8,80 
  • Oolong Palony – Chińska herbata częściowo utleniona, zwijana w kulki oraz palona na patelniach. Dzięki krótkiemu paleniu nabywa smak i aromat orzechów i tostów. Po parzeniu wielokrotnie zwiększa swoją objętość.

    3,50 
    3,50 
  • Skrzyp polny: skrzyp, chwoszczka, kocie ogonki, koński ogon, koszczka, krzemionka, przęstka, strzępka, świńskie orzechy Roślina wieloletnia, popularna w Polsce, rośnie na glebach podmokłych i bagniskach. Obecność skrzypu wskazuje na silne zakwaszenie podłoża. Surowiec zielarski stanowi nadziemna część rośliny zbierana od czerwca do sierpnia. Skrzyp jest jednym chyba pośród polskich ziół, zawierającym w sobie tak wiele łatwo rozpuszczalnej krzemionki, a więc przyswajalnej przez organizm, oraz sole glinu i potasu, a także mało zbadany związek gorzki i sporo witaminy C.

    6,50 
    6,50 
  • Składniki: jabłko, skórka pomarańczy kandyzowana, ananas, morela, skórka cytryny, jagoda liofilizowana, kokos, aromat, liść maliny.

    Rodzaj: owocowa

    Kraj pochodzenia: Polska

    Jak przygotować herbatę?

    Sposób przygotowania: zalać wodą o temperaturze 100°C, parzyć przez 4-5 minuty.

    4,00 
    4,00 
  • Składniki: hibiskus, morela, ananas, truskawka liofilizowana (5%), aromat.

    Rodzaj: owocowa

    Kraj pochodzenia: Egipt

    Jak przygotować herbatę?

    Sposób przygotowania: zalać wodą o temperaturze 100°C, parzyć przez 5-6 minut.

    4,10 
    4,10