Marzanka wonna to roślina, której wysokość nie przekracza 30 centymetrów. Wytwarza liczne pędy i rośnie grupami, tworząc tak zwane łany. Wyróżniającą cechą jest przyjemny zapach siana, pochodzący z kumaryny znajdującej się w składzie marzanki wonnej. Kwitnie białymi niewielkimi kwiatami. Liście wyrastają w kółkach. Są długie, zaokrąglone.
Surowcem zielarskim jest ziele marzanki, które zawiera: glukozyzydy (m. in. asperuloza), kumarynę, garbniki, związki goryczowe, duże ilości polifenolokwasów, nieznaczne ilości flawonoidów (rutyna, kwercetryna).
Marzanka wonna- według literatury ziele marzanki wonnej posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- działa przeciwbakteryjnie i rozkurczająco na mięśnie gładkie układu moczowego oraz pokarmowego,
- działa przeciwbólowo,
- pobudza trawienie oraz przemianę materii,
- posiada również działanie uspokajające, dlatego często stosują się go przy nerwicach wegetatywnych oraz w zaburzeniach snu,
- także do wyciszenia organizmu w stanach nadmiernego pobudzenia,
- powoduje poprawę krążenia krwi oraz obniżenie zbyt wysokiego ciśnienia krwi,
- roślinę wykorzystuje się również do leczenia chorób układu moczowego,
- pomaga w migrenach,
- stosuje się ją również przy chorobach reumatycznych,
- pomaga w walce z hemoroidami odbytu, likwiduje stany zapalane w okolicy odbytu,
- wykorzystuje się również zewnętrznie do łagodzenia stanów zapalnych skóry oraz czyraków.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Napar marzanki: 1/2-1 łyżeczki od herbaty ziela na szklankę wrzątku. Odstawić do naciągnięcia pod przykryciem nie dłużej niż 10 minut i zażywać 2-3 razy dziennie po jednej łyżce stołowej.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.