Kocanka to roślina wieloletnia, która powszechnie występuje w Europie Środkowej oraz zachodniej części Syberii. W naszym kraju jest dość pospolita w suchych lasach, zaroślach, przydrożach, ugorach i nieużytkach, zwłaszcza na glebach piaszczystych. Jest pod częściową ochroną. Surowcem jest kwiat kocanki, który zawiera: flawonoidy, olejki eteryczne, barwniki, triterpeny oraz woski.
Kocanka – według literatury kwiat kocanki posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- zmniejszające napięcie mięśni gładkich jelit, pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych,
- przywraca prawidłową ruchowość jelit i ułatwia przepływ żółci,
- zwiększa jednocześnie czynność żółciotwórczą komórek wątroby,
- stosuje się ją w niewydolności wątroby,
- pomocniczo w kamicy żółciowej i po operacjach dróg żółciowych,
- kwiaty kocanki zwiększają wydzielanie soków trawiennych,
- pobudzają trawienie i przyswajanie składników pokarmu,
- przywracają prawidłowe ruchy perystaltyczne jelit,
- zmniejszają stan zapalny błony śluzowej żołądka,
- wykazują działanie moczopędne i bakteriobójcze.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Napar 1 łyżkę suszu kwiatów kocanki zalewamy 1 szklanką wrzącej wody, odstawiamy pod przykryciem na 15 minut, następnie odcedzamy i pijemy. Herbatkę taką pijemy przez 14 dni po 3 szklanki dziennie Odwar 3 łyżki ziół zalewamy 2 szklankami ciepłej, przegotowanej wody doprowadzamy do wrzenia (nie gotujemy) i po kilku minutach zdejmujemy z kuchenki. Pijemy 1-3 szklanki naparu 2-3 razy dziennie.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.