Złocień maruna – bylina o wzniosłej łodydze z liśćmi naprzemianległymi, pierzastosiecznymi. Na szczycie łodygi znajduje się koszyczek złożony z białych kwiatów języczkowatych i żółtych kwiatów rurkowatych. Cała roślina ma bardzo przyjemny zapach, a jej owocem jest niełupka. Gatunek ten pochodzi z Iranu i Iraku skąd poprzez rejon śródziemnomorski rozprzestrzenia się na cały świat.
Ziele maruna zawiera laktony seskwiterpenowe, flawonoidy pochodne apigeniny, luteoliny, kemferolu i kwercetyny oraz olejek eteryczny z kamforą, kamfenem, chryzantenolem, werbenolem, borneolem, germakrenem D i farnezenem.
Złocień maruna – według literatury ziele złocieni posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- działanie przeciwzapalne i przeciwgorączkowe dzięki zdolności hamowania metabolizmu kwasu arachidonowego,
- wpływ na mięśnie gładkie naczyń krwionośnych – Złocień maruna hamuje skurcz mięśni naczyń krwionośnych poprzez blokowanie otwarcia kanałów potasowych,
- wpływ na płytki krwi – Złocień maruna hamuje uwalnianie serotoniny z płytek krwi i tym samym zapobiega ich agregacji,
- działanie antyalergiczne poprzez hamowanie uwalniania histaminy,
- działanie przeciwdrobnoustrojowe – hamowanie wzrostu bakterii Gram+, drożdży i grzybów,
- działanie przeciwnowotworowe poprzez:indukcje apoptozy, zatrzymanie cyklu komórkowego, hamowanie aktywności czynnika transkrypcyjnego NF-kB, aktywacja białka p53,
- skuteczne działanie w profilaktyce migrenowych bólów głowy,
- wykorzystuje się je do łagodzenia dolegliwości miesiączkowych,
- stosowany w stanach obrzęków i otwartych ran a także wykorzystywany jest do płukania jamy ustnej po zabiegach dentystycznych,
- naparów i odwarów z ziela używano w zaburzeniach trawienia i zewnętrznie w obrzękach i stłuczeniach.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Napar przygotowujemy zalewając 1-2 łyżki ziela szklanką wrzącej wody. Odstawiamy pod przykryciem na 20 minut. Pijemy średnio 1-2 szklanki dziennie przy przeziębieniu, grypie, bólach głowy, pasożytach wewnętrznych, infekcjach bakteryjnych gardła i jamy ustnej (płukanki).
Istnieje możliwość zewnętrznego stosowania naparu. Zaleca się go w szczególności w okładach zmian skórnych, niegojących się ranach, wypryskach, czyrakach. W medycynie napar ze złocienia maruna stosowany jest w postaci nasiadówek przy świądzie odbytu, białych upławach i infekcjach narządów płciowych. Napar będzie działał ponadto napotnie i pobudzi miesiączkowanie.
Nalewka przygotowujemy w proporcjach 1:1 lub 1:3. Rozdrobnione złocień maruny należy zalać zalewając rozdrobniony surowiec zimnym alkoholem 50-60%. Miksturę należy odstawić na minimum 14 dni i dopiero po tym okresie można przystąpić do jej spożycia.
Dawkowanie to średnio 20-40 ml 2-3 x dziennie w przeziębieniu, grypie, gorączce, pasożytach wewnętrznych (owsiki, glisty), migrenowych bólach głowy, nieżytach przewodu pokarmowego i górnych dróg oddechowych.
Zaleca się także zewnętrzne stosowanie nalewki która wykorzystywana jest do smarowania obrzęków, stłuczeń, przy bólach reumatycznych, do wcierania w infekcjach bakteryjnych skóry i zmianach skórnych różnego pochodzenia.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.