Cynamon jest drzewem należącym do rodziny Lauraceae, które rośnie w Indiach, Sri Lance, Indonezji, Brazylii, Wietnamie i Egipcie. Przyprawa powstaje przez wysuszenie kory drzewa. Kora cynamonowca zawiera olejek cynamonowy, w skład którego wchodzą: aldehyd cynamonowy (65-75 proc.), octan cynamylu, eugenol (ok. 5 proc.) oraz kariofylen (do 4 proc.).
Cynamon – według literatury cynamon posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- jest doskonałym środkiem w walce z wolnymi rodnikami, które stymulują procesy starzenia się komórek,
- jest także pomocny w walce ze słodyczami, ponieważ skutecznie hamuje na nie apetyt,
- dodatkowo, co bardzo ważne na diecie odchudzającej, daje poczucie sytości, zapobiegając przejadaniu się,
- jest doskonałym środkiem rozgrzewającym,
- wspomaga pracę mózgu.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Koktajl na odchudzanie – do szklanki kefiru (lub jogurtu czy mleka zsiadłego) z żywymi kulturami bakterii dodać pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki imbiru i szczyptę chili. Wymieszać i wypić.
Mikstura miodowo – cynamonowa: 1 łyżeczka miodu wymieszana na papkę z 1/2-1 łyżeczki cynamonu.
Cynamon w kuchni:
Cynamon jest stosowany do przyprawiania potraw z ryżu, pieczonych jabłek i wina. Małe ilości dodaje się do aromatyzowania ryb, mięs, gulaszu i baraniny, a także kompotów, deserów, ciast, piwa i wina grzanego.
Cynamonem w laskach przyprawia się kompoty, soki owocowe oraz grzane wina. Stosuje się go w powszechnie w kuchni indyjskiej i chińskiej.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.