Lipa jest to długowieczne drzewo liściaste, należące do rodziny lipowatych. Pospolicie występuje na półkuli północnej w strefie umiarkowanej, szczególnie na nizinach. Czasami tworzy większe skupiska leśne. Sadzi się ją często w parkach, na osiedlach, przy drogach i w ogrodach jako roślinę ozdobną. Liście lipy zawierają fenolokwasy, flawonoidy i glikozydy. Kwiat lipy zawiera flawonoidy (pochodne kwercetyny i kemferolu), garbniki, olejki eteryczne, kwasy organiczne, witaminę PP oraz śluz.
Lipa- według literatury liść lipy posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- działanie moczopędne,
- wzmacniające naczynia krwionośne,
- przeciwzapalne,
- antyseptyczne,
- obniżają ciśnienie krwi,
- przy leczeniu nieżytów żołądka,
- zgagi,
- odbijań,
- bólów brzucha.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Herbatka z suszu lipa liść i kwiat – garść suszu zalewamy 0,5l wrzątku i pozostawiamy do zaparzenia. Następnie cedzimy i pijemy codziennie po 1-3 filiżanki naparu.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.