Przejdź do treści

JARZĘBINA owoc sproszkowany

4.70 52.00 

Jarzębina występuje nie tylko w lasach, ale również w parkach, ogrodach oraz wzdłuż ulic – jarzębina jest także drzewem ozdobnym. Zakwita na początku  maja, ale najpiękniej prezentuje się jesienią, kiedy w pełni dojrzałe owoce nabierają głębokiego czerwonego koloru. Okrągłe jagody mają cierpki i gorzki smak. Utrzymują się na drzewie jeszcze dość długo po opadnięciu liści.

W jagodach jarzębiny znajdziemy mnóstwo cennych substancji. Pośród nich znajdziemy między innymi takie  witaminy jak: A, C, E, K. Owoce są również bardzo bogate w witaminę C, są również innym źródłem witaminy P, a obu tych witamin niektóre gatunki jarzębiny mają więcej niż jabłka oraz gruszki. Dostarcza minerałów: miedzi, potasu, magnezu  oraz sodu. Dodatkowo zawiera antocyjany, kwasy organiczne, garbniki, flawonoidy, gorycze, terpeny oraz cukry, w tym fruktozę.

Tego produktu nie ma na stanie i nie jest dostępny.

SKU: Brak danych Kategoria:

Jarzębina występuje nie tylko w lasach, ale również w parkach, ogrodach oraz wzdłuż ulic – jarzębina jest także drzewem ozdobnym. Zakwita na początku  maja, ale najpiękniej prezentuje się jesienią, kiedy w pełni dojrzałe owoce nabierają głębokiego czerwonego koloru. Okrągłe jagody mają cierpki i gorzki smak. Utrzymują się na drzewie jeszcze dość długo po opadnięciu liści.

W jagodach jarzębiny znajdziemy mnóstwo cennych substancji. Pośród nich znajdziemy między innymi takie  witaminy jak: A, C, E, K. Owoce są również bardzo bogate w witaminę C, są również innym źródłem witaminy P, a obu tych witamin niektóre gatunki jarzębiny mają więcej niż jabłka oraz gruszki. Dostarcza minerałów: miedzi, potasu, magnezu  oraz sodu. Dodatkowo zawiera antocyjany, kwasy organiczne, garbniki, flawonoidy, gorycze, terpeny oraz cukry, w tym fruktozę.

Jarzębina – według literatury owoce jarzębiny posiadają właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:

  • pomocne przy niedomogach wątroby oraz nerek jak również terapii puchliny wodnej (obrzęków),
  • jako środek diuretyczny oraz przydatny w łagodnych nieżytach przewodu pokarmowego,
  • odwar z owoców jarzębiny do płukania gardła przy chrypce,
  • wyciąg z owoców jarzębiny jest środkiem moczopędnym, rozwalniającym kał, przeciwreumatycznym oraz przeciwkamiczym,
  • polecana w profilaktyce kamicy moczowej, cukrzycy, reumatyzmu, zaburzeń metabolicznych i artretyzmu,
  • zwiększa wydalanie kwasu moczowego,
  • zapobiega hipowitaminozie C,
  • pobudza przemianę materii,
  • owoce stymulują pracę jelit, działają przeciwzapalnie na błony śluzowe żołądka i jelit, łagodzą podrażnienia wątroby.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Możemy wykorzystywać proszki na różne sposoby niedostępne pociętym ziołom, jak np. w smoothie, shake’ach, ziołomiodach, dodać do jogurtu lub też w kapsułkach przy użyciu kapsułkarki ręcznej.

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Waga Brak danych
Waga

50 g, 250g, 1 kg, 500 g

Numer partii

SD-101

Data waznosci

2024.09.11

Kraj pochodzenia

Polska

Call Now Button