Podbiał rośnie na obszarze klimatu umiarkowanego w Europie, Azji, Ameryce oraz w Afryce Północnej. Podbiał możemy często spotkać przy drogach, na polach, w miejscach wilgotnych, na groblach, w lasach na pogorzeliskach. Zalicza się do najwcześniej zakwitających wiosną roślin (kwitnie już od marca do maja).
W podbiale pospolitym znajdziemy następujące związki lecznicze : śluz, garbniki, olejek eteryczny, kwasy organiczne, cukry oraz sole mineralne( najwięcej cynkowych).
Podbiał – według literatury liść podbiału posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- przeziębieniu,
- angina,
- zapalenie błon śluzowych jamy ustnej oraz w zapalenie krtani,
- łagodzi suchy kaszel,
- pomocniczo w przewlekłym zapaleniu oskrzeli,
- przy osłabieniu odruchu wykrztuśnego,
- w zanikowym suchym nieżycie gardła u palaczy tytoniu i osób w wieku podeszłym.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Odwar z liści: 1 łyżkę suszonych liści zalewamy szklanką wody, a następnie gotujemy przez ok. 3 minuty. Całość należy odstawić na ok. 15 minut i przecedzić. Odwar pijemy 2-3 razy dziennie, między posiłkami.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.