Brzoza – rodzaj drzew i krzewów należący do rodziny brzozowatych. Rośnie dziko w strefie umiarkowanej w Europie, Azji i Ameryce Północnej. W Polsce najczęściej występuje brzoza brodawkowata.
Związki chemiczne znajdujące się w ekstrakcie z kory brzozowej (kwas betulinowy i lupeol, betulina) posiadają mnóstwo ciekawych właściwości farmakologicznych, są również wartościowymi surowcami kosmetycznymi. Składnikom zawartym w korze można przypisać dużo działań mających wpływ na poprawę funkcjonowania organizmu człowieka.
Brzoza – według literatury kora brzozy posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- działa przeciwnowotworowo i przeciwwirusowo, zwłaszcza przeciw wirusom HIV,
- stosowana do ochrony komórek wątroby oraz w zapobieganiu ostremu zatruciu alkoholem,
- barwniki zawarte w korze obniżają aktywność genów aktywowanych przez sterole, jednocześnie obniżając poziom lipidów,
- betulina sprzyja spalaniu kalorii,
- reguluje funkcje układu odpornościowego, wzmacniając odpowiedź immunologiczną i stymulując czynności samonaprawcze organizmu,
- powoduje znaczną redukcję zmian skórnych i zmniejszenie objawów świądu,
- zapobiega wiotczeniu skóry i powstawaniu cellulitu.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do użytku zewnętrznego, od 40 g do 50 g kory brzozy gotuje się w litrze wody.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.