Niepokalanek mnisi to wiecznie zielony krzew (lub niskie – ok. 5 m drzewo) o owłosionych liściach, złożonych z dziewięcioma podłużnymi listkami odchodzącymi promieniście z nasady ogonka. Fioletowe lub niebieskie kwiaty rosną w podłużnych kwiatostanach.
Surowcem leczniczym są owoce niepokalanka. Wysuszone owoce przypominają wyglądem czarny pieprz.
Niepokalanek mnisi rośnie, uprawiany jako roślina ozdobna, u wybrzeży Morza Śródziemnego, na Krymie i w Azji Środkowej.
Niepokalanek – według literatury owoc niepokalanka posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- zespół napięcia przedmiesiączkowego,
- obfite i zbyt częste miesiączki, zaburzenia menstruacyjne,
- nadwrażliwość piersi, niepłodność,
- objawy menopauzy oraz inne dolegliwości kobiece wymagające uregulowania gospodarki hormonalnej,
- wspomagająco przy niepłodności kobiet,
- bóle piersi (mastodynia i mastalgia),
- hamuje rozwój bakterii,
- leczy zaburzenia układu oddechowego,
- u mężczyzn podnosi poziom testosteronu.
Jak przygotować napar z niepokalanka?
Napar – 1 łyżkę liści lub owoców zalać 200 ml wrzącej wody lub mleka; odstawić pod przykryciem na 20 minut, przecedzić. Pić napar po pół szklanki 4 razy dziennie.