Sproszkowany korzeń kobylaka (szczaw lancetowaty) – uzyskany został innowacyjną metodą suszenia w niskich temperaturach z równoczesną mikronizacją i wykorzystaniem w procesie produkcji całych korzeni jako surowca a nie wytłoków co pozwoliło na zachowanie wysokiej wartości odżywczej oraz wszystkich substancji bioaktywnych, polifenoli, witamin i makro i mikroelementów. Proszek posiada rozerwane w znacznym stopniu ściany komórkowe, dzięki czemu wchłonięcie substancji aktywnych jest dużo prostsze. Wystarczy je po prostu zjeść, a dalej nasz przewód pokarmowy sobie z nimi poradzi. Zmielone zioła mają rozerwane ściany komórkowe w około 50%. Przy takim rozdrobnieniu nawet całe komórki łatwo pęcznieją w żołądku i szybko ulegają rozerwaniu pod wpływem wody. Ponadto w przypadku ziół sproszkowanych łatwiej także zamaskować nieprzyjemny smak. Taka forma zażywania ziół stosowana jest od dawna jako podstawowa w medycynie chińskiej.
Sproszkowany korzeń kobylaka – 100% korzeń kobylak
Kobylak – według literatury korzeń kobylaka posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- działa ściągająco i absorbująco,
- przeczyszczająco,
- działa krwiotwórczo, zwiększając poziom hemoglobiny we krwi,
- wzmacnia osoby osłabione, szczególnie z blednicą, kobiety wyczerpane obfitymi miesiączkami oraz osoby po przebyciu chorób zakaźnych,
- poprawia samopoczucie,
- znosi reakcje autoagresji immunologicznej
- znosi objawy alergiczne,
- poprawia trawienie i przyswajanie składników pokarmowych,
- wzmaga wydzielanie żółci i soku trzustkowego,
- hamuje rozwój drożdżaków i bakterii ropnych oraz beztlenowych,
- korzystnie działa na organizm gruźlików.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Możemy wykorzystywać proszki na różne sposoby niedostępne pociętym ziołom, jak np. w smoothie, shake’ach, ziołomiodach, dodać do jogurtu lub też w kapsułkach przy użyciu kapsułkarki ręcznej.