Kwiatostan lipy pozyskiwany jest poprzez obcinanie tylko kwitnących wierzchołków. Po ususzeniu kwiaty mają naturalny zapach i jasnożółty kolor. Kwiat lipy zawiera flawonoidy (pochodne kwercetyny i kemferolu), garbniki, olejki eteryczne, kwasy organiczne, witaminę PP oraz śluz.
Od wieków lipa dawała wiele korzyści gospodarstwom domowym, a jej kwiatostan od zawsze był cenionym lekiem ludowym, zaś pszczołom po dziś dzień kwiaty dostarczają nektaru.
Lipa – według literatury kwiat lipy posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- pomagają zwalczyć gorączkę,
- wspomagająco przy anginie, grypie, zapaleniu gardła czy oskrzeli,
- często stosowane w celu ukojenia nerwów oraz nieprzyjemnych dolegliwości żołądkowych z nimi związanych,
- korzystnie wpływa na stan naszych naczyń krwionośnych obniżając ciśnienie krwi,
- pomaga zwalczać arteriosklerozę czy inne schorzenia wieńcowe,
- działa ściągająco na błony śluzowe przewodu pokarmowego i przeciwdziałają biegunkom,
- rozszerzając naczynia krwionośne usprawnia funkcjonowanie mózgu.
Jak przygotować herbatę z kwiatu lipy oraz odwar?
Herbatka z kwiatu lipy: łyżeczkę do dwóch suszu na jedną filiżankę napoju. Zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy przykryciem na 5-10 minut. Odcedzamy. Można pić 3 razy dziennie po malej filiżance (lup ½ szklanki).
Odwar (do użycia zewn.): Osiem łyżek stołowych kwiatu lipy zalać 0,5 litra letniej wody. Gotować ok. 20 minut i odcedzić. Płukać gardło w stanach zapalnych lub dodać do kąpieli (przy nerwobólach).