Dzika róża to pospolity gatunek krzewów z rodziny różowatych. Rośnie dziko na półkuli północnej w strefie umiarkowanej i ciepłej. Rozprzestrzeniła się również w Australii i Nowej Zelandii.
W Polsce różę stosowano już od czasów średniowiecza. W postaci naparów używano jej w czasie przeziębień i w chorobach z wysoką gorączką, a także w dolegliwościach wątroby i w czasie biegunek. Przypisywano jej także właściwości chłodzące i osuszające, więc okłady z dzikiej róży stosowano na trudno gojące, ropne rany, na owrzodzenia, oparzenia.
Surowcem zielarskim jest dojrzały owoc zebrany w odpowiednim terminie i wysuszony w niezbyt wysokiej temperaturze. Owoce róży zawierają duże ilości witaminy C, ale też witaminy B2, K, PP, E. Oprócz witamin zawierają: garbniki, karotenoidy, kwasy organiczne, olejki eteryczne, pektyny i cukry.
Dzika róża – według literatury owoce dzikiej róży posiadają właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- zapobiegają niedoborom witamin, leczą awitaminozy, działają antyszkorbutowo. Zawarte
w owocach witaminy są łatwo przyswajalne. Witamina C jest chroniona przed rozkładem
dzięki ochronnej roli flawonoidów i kwasów organicznych. - wskazana przy zaburzeniach pracy dróg trawiennych, w tym niedomaganiu pęcherzyka żółciowego,
zawarte w owocach garbniki działają przeciwzapalnie i ściągająco. - wspomagająco przy chorobach dróg moczowych: infekcji, krwiomoczu, kamicy nerkowej.
Zawarta w dzikiej róży witamina C nadaje środowisku korzystny, kwaśny odczyn, który
nie sprzyja rozwojowi bakterii. - działają kojąco na rany, blizny, oparzenia, wybroczyny skórne, owrzodzenia żołądka, jelit.
- zapobiegają rozwojowi nowotworów – witamina C nie dopuszcza do powstawania
rakotwórczych związków w trakcie przemian azotowych zachodzących w procesie
trawienia. - wspomagają działanie ziół regulujących pracę serca.
- z powodu skutecznego wzmocnienia ustroju polecane są szczególnie dzieciom oraz
osobom starszym i rekonwalescentom.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Herbatka z łusek dzikiej róży: łyżkę takiej mieszanki wsypujemy do szklanki i zalewamy wrzącą wodą na 20 minut. Oczywiście, jak w przypadku naparów, parzymy pod przykryciem.
Napar – 1 łyżkę owoców róży zalać 250 ml wrzącej wody. Pozostawić pod przykryciem przez 10 minut, po czym odcedzić. Pić 2-3 razy dziennie w zastępstwie herbaty lub kompotu. Można posłodzić miodem lub sokiem malinowym.
Nalewka – 500 g owoców róż zasypać 250 g cukru. Zalać 1 litrem mocnego, czerwonego wina lub wódki 40%. Pozostawić w ciepłym miejscu na 7 dni. Po tygodniu odcedzić. Pić 1-2 razy dziennie po jednym małym kieliszku w stanach ogólnego osłabienia.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.