Babka jajowata rośnie na terenach wilgotnych i nasłonecznionych. Na dziko rośnie w Hiszpanii oraz na Wyspach Kanaryjskich. Uprawiana jest również w Indiach, USA oraz Brazylii. Jej liście mają charakterystyczny lancetowaty kształt i posiadają delikatne owłosienie. Z rozety wyrastają kwiatostany w kształcie kłosa. Kwiaty babki jajowatej są drobne i mają kolor jasno zielonożółty. Owocem tej rośliny jest torebka zawierająca małe jasnobrunatne nasiona, których łupina jest bogata w związki śluzowe o zastosowaniu leczniczym.
Babka jajowata – według literatury nasiona babki jajowatej posiadają właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- stosowana jest w zaparciach i biegunkach jako środek dobrze absorbujący nadmiar płynów w jelitach,
- przy hemoroidach i stanach zapalnych jelit,
- polecane kobietom w ciąży i diabetykom,
- ma pozytywny wpływ na obniżanie poziomu cholesterolu oraz ciśnienia krwi,
- suplement diety wspierający odchudzanie,
- pęczniejąc w żołądku – zmniejsza uczucie głodu,
- wskazania do stosowania przy zespole jelita drażliwego (IBS), uchyłkowatości jelita oraz niedoboru błonnika związanego z codzienną dietą.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Łupiny babki jajowatej należy namoczyć w wodzie, aby uzyskać lepki, śluzowaty napar.
W tym celu 1-2 łyżeczki łupin należy rozpuścić w szklance wody lub soku.
Taką mieszankę należy pić raz dziennie, popijając dodatkową szklanką wody.
Ponieważ produkty zawierające błonnik pochłaniają wodę w organizmie, podczas ich stosowania zaleca się picie większej ilości płynów, niż zwykle.
Łuski babki jajowatej można również dodawać do posiłków i napojów.
Ponieważ w kontakcie z wodą pęcznieją, mają właściwości zagęszczające i są polecane do zup i sosów.
Łupiny babki jajowatej nadają się również jako dodatek do jogurtów, mleka i koktajli owocowo-warzywnych.