Werbena jest rośliną zielną należącą do rodziny werbenowatych. Pierwotnym, naturalnym miejscem występowania są tereny Ameryki Południowej i Północnej oraz Europy. Dorasta do 80 cm, charakteryzuje się rozgałęzionymi ale prostymi łodygami oraz bladoróżowymi kwiatami, zebranymi w wydłużone kwiatostany. Kwiaty jednak, w zależności od gatunku rośliny, mogą przybrać kolor czerwony, biały, niebieski lub fioletowy. Zawiera kumarynę, śluz, substancje goryczkowe oraz werbalinę.
Werbena – według literatury liście werbeny posiadają właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- działanie rozkurczowe (głównie na macicę i jelita),
- działanie uspokajające i kojące,
- ułatwianie odkrztuszania i oddychania,
- wpływa na likwidację stresu,
- działanie nasenne,
- pobudzanie laktacji,
- korzystny wpływ na układ pokarmowy,
- poprawa stanu błon śluzowych,
- poprawa nastroju i samopoczucia,
- zwiększanie odporności,
- działanie moczopędne.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Napar – ziele werbeny, około 1 stołową łyżkę, zalewamy 1 szklanką wrzątku i pozostawiamy do zaparzenia przez kwadrans. Smaczną herbatkę uzyskamy, dodając plasterek cytryny, łyżeczkę miodu. Letnim naparem, stosowanym zewnętrznie, przemywamy oczy, zmiany na skórze.
Informacje zaczerpnięte z ogólnodostępnej literatury zielarskiej.