Anyż gwiazdkowy pochodzi z południowo-wschodniej Azji. To wysuszone owoce wiecznie zielonego drzewa o nazwie badian właściwy, należy do rodziny cytryńcowatych, w niektórych systemach do rodziny badianowatych.
W Polsce znany od średniowiecza, spopularyzowany przez Benedyktynów, jednak jego historia jest o wiele dłuższa. Zastosowanie w kuchni i ziołolecznictwie datuje się już od czasów starożytnych. Pierwotnie uprawiana w Azji w rejonach tropikalnych i subtropikalnych, obecnie anyż uprawia się w Afryce, w obrębie basenu Morza Śródziemnego.
Jego skład chemiczny jest imponujący, choć oczywiście trzeba patrzyć na niego przez pryzmat ograniczonych ilości przyprawy, jakich używamy w codziennej diecie. Przede wszystkim na uwagę zasługuje bogactwo antyoksydantów, zwłaszcza kwercetyny, kwasu kumarynowego, tymolu, anetolu oraz kwasu kawowego. Poza tym zawiera również sporo żelaza, witaminy C, wapnia, potasu i magnezu.
Może zawierać gorczycę i sezam.
Anyż gwiaździsty – według literatury Anyż gwiaździsty posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- anyż idealnie pobudzi wydzielanie soków żołądkowych, przez co znacznie poprawi i przyspieszy trawienie,
- może być stosowany pomocniczo we wszelkiego rodzaju zaburzeniach przemiany materii,
- dzięki temu pozbędziesz się ciężkości na żołądku, niestrawności, wzdęć oraz gazów,
- pobudza wydzielanie śluzu, więc jest idealnym składnikiem niosącym pomoc w przypadku kaszlu,
- dodatkowo wykazuje działanie antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze,
- anyż potrafi pobudzić wydzielanie mleka u matek karmiących,
- sprawdza się też u osób mających problemy z łaknieniem,
- stosowany u dzieci jako składnik herbatek, pomaga w leczeniu kolek.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Nalewka anyżowa z miodem:
Przygotuj 20 g anyżu gwiazdkowego, szklankę spirytusu, szklankę wódki i 2-3 łyżki miodu. Anyżowe gwiazdki wsyp do butelki ze spirytusem, zakręć ją i odstaw na 2 tygodnie w ciemne miejsce. Następnie zlej płyn, odstaw go w ciemne i chłodne miejsce, a gwiazdki przełóż do butelki lub słoika, zalej wódką, dokładnie zakręć i odstaw na kolejne 2 tygodnie. Po tym czasie połącz oba płyny i dosłodź miodem. Nalewkę można zażywać 3 razy dziennie po 15-20 kropli w łyżeczce płynu lub cukru.
Działa rozkurczająco na ścianki żołądka, eliminuje dolegliwości trawienne. Pomaga w leczeniu grypy i łagodzi suchy kaszel. Można ją też stosować na pobudzenie trawienia
W polskiej kuchni anyż gwiazdkowy stosowany jest jako przyprawa do świątecznych ciast, deserów i mięs. Dodawany też do wyrobów alkoholowych, na przykład likieru. Na świecie ma o wiele szersze zastosowanie, jest składnikiem mieszanek przypraw w kuchni azjatyckiej : chińskiej i hinduskiej.
Informacje zaczerpnięte z ogólnodostępnej literatury zielarskiej.