Olej słonecznikowy najwyższej jakości z nasion słonecznika, uzyskuje się bezpośrednio z pierwszego tłoczenia na zimno, wyłącznie za pomocą procesu mechanicznego.
Olej słonecznikowy oprócz kwasów tłuszczowych zawiera także wiele innych cennych substancji aktywnych, m.in. takich jak witamina E, które wykazują działanie przeciwutleniające i mogą zapobiegać powstawaniu wielu groźnych chorób. Docenia się również znaczącą przewagę wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, wyższą niż w przypadku innych olejów roślinnych.
DZIAŁANIE WSPOMAGAJĄCE:
- olej słonecznikowy nie zawiera nasyconych kwasów tłuszczowych, co może przyczyniać się do obniżania całkowitego poziomu cholesterolu w organizmie,
- osoby włączające go do regularnej diety są tym samym znacznie mniej narażone na rozwój wielu poważnych chorób, takich jak miażdżyca, zwężenie tętnic, podniesione ciśnienie tętnicze krwi, a obniżają ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru mózgu,
- pozwala wzmocnić ochronę antyoksydacyjną organizmu,
- podnosi zdolności regeneracyjne skóry,
- zapobiegać przedwczesnym oznakom starzenia się skóry,
- tłuszcze nienasycone w nim zawarte dają zwykle uczucie zwiększonej energii i lepszego samopoczucia. Z tego powodu olej słonecznikowy, w niewielkich ilościach podwyższa zdolność organizmu do wzmożonego wysiłku oraz podnosi efektywność pracy,
- wpływa na zwiększenie odporności układu trawiennego, w szczególności przed nowotworem jelita grubego,
- bardzo dobrze wpływa na łagodzenie stanów zapalnych układu oddechowego i astmy,
- podnosi również efektywność działania systemu odpornościowego organizmu.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Właściwości terapeutyczne przejawia olej słonecznikowy podczas jego ssania. Ssanie oleju leczy i zapobiega wielu chorobom. za pomocą ssania oleju aktywizujemy organizm do wydalenia wszystkich zbędnych substancji, wirusów, bakterii. Pozbycie się niepotrzebnego balastu zapewni dobre samopoczucie, energię życiową i zdrowie. Kurację zaleca się przeprowadzać rano przed śniadaniem i wieczorem przed snem. Jedną łyżkę stołową oleju należy ssać i płukać zęby i jamę ustną, ale tylko w przedniej części, tak długo, aż olej zrobi się biały jak mleko. Ssanie powinno trwać około 20 minut. Po upływie tego czasu bezwzględnie koniecznie płyn w całości wypluć (w żadnym przypadku nie wolno go połknąć).
Olej słonecznikowy w kuchni – Oleju słonecznikowego nie wolno używać do smażenia i pieczenia. W temperaturze 170 st. C ulega spaleniu i staje się bardzo szkodliwy, ale można w dowolnej ilości używać go do sporządzania różnych potraw, np. domowych majonezów, sosów, kasz, past kanapkowych, ziemniaków, surówek, sałatek, wszelkiego rodzaju sałat.
Olej słonecznikowy tłoczony na zimno powinno się przechowywać w szklanej butelce w zaciemnionym miejscu, w temperaturze 5-10 stopni Celsjusza, a więc najlepiej w dolnej szufladzie lodówki.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.