Owocem drzewa pomarańczowego, które rozprzestrzeniło się z obszarów tropikalnej Azji, jest spora kulista jagoda koloru pomarańczowego. Pomarańcza jest cenionym, leczniczym ziołem wywodzącym się z Chin. Do czasów średniowiecznych pomarańcza była faworyzowana przez arabskich lekarzy. W XVI wieku. Chińczycy w dalszym ciągu pozostają największymi entuzjastami leczniczych pomarańczy, jak również słodszych mandarynek. Cenią je za ich smak oraz walory lecznicze. Suszone owoce pomarańczy zawierają do 2,5% olejów eterycznych (w tym nerol i cytral), ponadto substancje goryczkowe w ilości ok. 0,5%, flawonoidy (m.in. hesperydynę i naryngeninę) oraz karotenoidy (m.in. zeaksantyna, kryptoksantyna) i pektyny.
Pomarańcza – według literatury niedojrzała pomarańcz posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- pomarańcza poleca się w stanach braku łaknienia (skutecznie pobudza apetyt),
- przy skąpym wydzielaniu soków trawiennych,
- przejściowych zaburzeniach trawiennych (zmniejszona tolerancja na tłuszcze,
- nieregularne wypróżnienia, odbijanie),
- również stanach skurczowych jelit (ból brzucha i wzdęcia),
- przy długotrwałym spożywaniu wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych i zapobiega krwawieniom wewnętrznym,
- picie herbaty z dodatkiem owoców gorzkiej pomarańczy przez 4 miesiące wydaje się zmniejszać we krwi poziom cukru,
- pobudza przemianę materii,
- zmniejsza apetyt,
- wzmaga aktywność psychiczną i ruchową,
- przywraca energię,
- ponadto zwiększa wydolność psychiczną i fizyczną.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Suszone owoce gorzkiej pomarańczy mogą posłużyć do przygotowania naparu, jako dodatek do herbaty, jako aromat do wina, nalewki lub likieru oraz jako gorzko-kwaśna przyprawa do potraw rybnych, mięsnych, orientalnych, czy meksykańskich.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.