Migdałowiec pochodzi z rejonów Bliskiego Wschodu, skąd rozprzestrzenił się do innych krajów. Migdały to tak naprawdę owoce z rodziny pestkowców. Botanicznie mają bardzo wiele wspólnego z brzoskwiniami, nektarynkami, morelami i śliwkami. Z tą różnicą, że w przypadku migdałów zjadamy pestkę a nie zewnętrzną część owocu. Migdały są bogatym źródłem substancji odżywczych. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, miedź, błonnik, tokoferole. Dzięki unikalnej kompozycji migdały korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, obniżają poziom cholesterolu, zwalczają wolne rodniki oraz zapobiegają tyciu. Ponadto migdały charakteryzują się wysoką zawartości argininy – aminokwasu, który wchodzi w skład karnityny (poprawiającej wydolność mięśni). Migdały zawierają również substancje o właściwościach antyoksydacyjnych (zwalczających wolne rodniki). Garść migdałów może zastąpić posiłek – drugie śniadanie lub podwieczorek.
Surowiec jest alergenem.
Migdały – według literatury migdały posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- Zmniejszają ryzyko zawału serca poprzez obniżenie poziomu złego cholesterolu (LDL) i trójglicerydów oraz podwyższenie poziomu dobrego cholesterolu (HDL).
- Chronią przed miażdżycą. Skórka migdałów zawiera liczne flawonoidy, które usuwają wolne rodniki uszkadzające naczynia krwionośne.
- Wpływają korzystnie na układ nerwowy. Poprawiają pamięć i koncentrację dzięki dużej zawartości ryboflawiny (witaminy B2), której niedobory powodują zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego. Ponadto obniżają ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.
- Stanowią świetny element profilaktyki przeciwnowotworowej. A wszystko dzięki zawartości licznych przeciwutleniaczy, które zapobiegają powstawaniu wolnych rodników w Twoim organizmie.
- Oddziałują alkalizująco na Twój organizm. Migdały są w zasadzie jedynym łatwo dostępnym orzechem, który należy spożywać stosując dietę odkwaszającą (poza migdałami, jedynymi orzechami oddziałującymi odkwaszająco są kasztany jadalne i świeże orzechy kokosowe). Zakwaszenie organizmu oznacza: słaby układ odpornościowy, ogólne osłabienie, problemy z koncentracją, zaparcia oraz większe ryzyko osteoporozy.
- Budują mocne kości i zęby, gdyż zawierają duże ilości wapnia i fosforu – czyli minerały, które są niezbędne przy wszelkich procesach odbudowywania utraconej tkani kostnej.
- Opóźniają procesy starzenia oraz przywracają zdrowy i piękny wygląd Twoim włosom i paznokciom. Głównie za sprawą cynku, który potocznie nazywany jest minerałem piękna.
- Wpływają korzystnie na układ odpornościowy.
- Zapobiegają cukrzycy, gdyż zwiększają wrażliwość organizmu na insulinę.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.