Olej rzepakowy jest bardzo bogatym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak: A, E, D3 i K oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Wspomaga funkcje organizmu i wzbogaca pokarm w ważne dla zdrowia substancje. Dlatego nazywany jest “oliwką północy”. Pozyskuje się go metodą tłoczenia na zimno: oleje takie są nierafinowane, bez dodatków do żywności, nie posiadają kwasu erukowego i nie tracą aromatu koloru i smaku.
DZIAŁANIE WSPOMAGAJĄCE:
- kwas oleinowy zawarty w oleju rzepakowym jest pogromcą złego cholesterolu, a jednocześnie poprawia stosunek dobrego do złego,
- zawiera stosunkowo wysoki poziom witaminy E, „witaminy młodości” o silnym działaniu antyoksydacyjnym,
- witamina K w nim zawarta posiada funkcję krzepnięcia krwi i metabolizmu kości,
- zawiera polifenole, które charakteryzują się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi,
- zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe i cukrzycę typu II,
- zmniejsza ryzyko zawału serca i wylewu,
- wspiera także funkcjonowanie i rozwój mózgu,
- łagodzi objawy choroby zapalenia stawów,
- jak większość olei tłoczonych na zimno reguluje przemianę materii.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Olej rzepakowy nadaje do smażenia – jest odporny na utlenianie. Poleca się go do pieczenia i duszenia. Nie zmienia swoich właściwości. W szybkim czasie osiąga wysoką temperaturę, bez problemu wycieka z produktu, dlatego przygotowany w ten sposób pokarm jest mniej tłusty. Olej rzepakowy może być wykorzystany do domowej produkcji majonezu, a także do dressingów, zup, sosów oraz surówek i sałatek. Chroni zawartą w pokarmie witaminę C oraz witaminy z grupy B. Ułatwia również przyswajanie pozostałych witamin.
Produkt należy przechowywać w lodówce. Może wytrącić się naturalny osad, który wynika z braku filtracji i rafinacji.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.