Kurkuma to roślina uprawna, rosnąca w ciepłym klimacie, w wielu regionach świata. Wywodzi się z Azji, a rośnie również np. w Ameryce Południowej. Wchodzi w skład przyprawy curry, ale jest także wykorzystywana w medycynie tradycyjnej i coraz częściej współczesnej. Najbardziej znaną substancją aktywną kurkumy jest kurkumina odpowiedzialna za pomarańczowy kolor kłącza. Spośród najważniejszych związków aktywnych kurkumy warto wymienić również olejki eteryczne (w tym m.in. tumeron), które pobudzają wydzielanie żółci i zapobiegają wzdęciom,witaminę C i sole mineralne.
Kurkuma – według literatury kurkuma posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- kurkumina jest silnym przeciwutleniaczem, a więc chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, które uszkadzając komórki, przyspieszają procesy starzenia i zwiększają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych,
- kurkumina działa również jak naturalny antybiotyk – ma właściwości przeciwbakteryjne, ale również przeciwwirusowe i przeciwzapalne,
- korzystnie wpływa na układ nerwowy,
- obecny w kurkumie tumeron (jeden z olejków eterycznych) przyspiesza procesy naprawcze w mózgu (np. po udarze), związek ten pobudza nerwowe komórki macierzyste do namnażania i różnicowania,
- spożywanie potraw z dodatkiem kurkumy poprawia zdolności umysłowe, kurkumina pobudza organizm do niszczenia białek winnych choroby Alzheimera,
- olejki eteryczne zawarte w kłączu kurkumy zapobiegają wzdęciom, odbijaniu, działają wiatropędnie,
- kurkuma ma działanie przeciwwrzodowe,
- hamuje wydzielanie soku żołądkowego,
- wspomaga pracę wątroby,
- pobudza wydzielanie żółci, niezbędnej do trawienia tłuszczów,
- wspomaga organizm w niszczeniu wielu chorobotwórczych bakterii, wirusów i grzybów,
- chroni organizm przed zainfekowaniem.
- pomaga utrzymać serce i układ krążenia w dobrej kondycji.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Przyswajanie kurkumy zwiększa się w obecności pieprzu i papryki (i to aż kilka tysięcy razy). Tam więc, gdzie stosujemy kurkumę, stosujmy też przynajmniej jedną z tych przypraw albo szczyptę chili.
- do każdej zupy
- do gotowania ryżu, kaszy jaglanej lub innych kasz
- do dipów i dressingów do sałat, sałatek na bazie oliwy, czy innego oleju
- do potraw jednogarnkowych
- do herbatki imbirowej lub zielonej
- do omletów lub jajecznicy
- do wszelkich wypieków
- do smoothie, koktajli i soków warzywno-owocowych
- do mleka owsianego, z migdałów i innych
- do dań z fasolą, cieciorką itp.
Kurkuma sos – należy zmieszać 1/4 łyżeczki proszku z 1/2 łyżki oliwy i szczyptą pieprzu. To dobry sos do świeżych surówek i zup.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.