Porzeczka czarna jest bardzo bogata w witaminę C ( zależnie od klimatu, w 100 g znajduje się jej 50-400 mg; w słoneczne lato ilość witaminy C może wynieść nawet 2000 mg) oraz P i pod względem ich stężenia ustępuje jedynie owocom róży i rokitnika. Przyswajanie witaminy C zwiększa obecna w czarnej porzeczce wit. P – cytryn. Czarna porzeczka zawiera również wit. K oraz wiele biopierwiastków. Charakterystyczny aromat jagodom oraz liściom czarnej porzeczki nadają w dużej mierze olejki eteryczne.
Czarna porzeczka – według literatury liść czarnej porzeczki posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- artretyzm,
- konwulsyjny kaszel,
- rozwolnienie,
- reumatyzmu,
- schorzenia dróg moczowych, pęcherza moczowego,
- do okładów na rany, wrzody i po ukąszeniu owadów,
- zawierają związki garbnikowe, dzięki czemu działają ściągająco na błonę śluzową jelit oraz żołądka,
- poprawiają krążenie krwi i działają dobroczynnie na pracę serca,
- stosowane przy owrzodzeniach systemu trawiennego.
Jak przygotować herbatę z czarnej porzeczki?
Herbata z czarnej porzeczki – Dużą łyżeczkę sproszkowanych liści porzeczek wsypać do szklanki i zalać wrzącą wodą. Pozostawić pod nakryciem na 10 minut. Następnie przecedzić. Napar pić 2-3 razy dziennie po 1 szklance
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.