Bylica Boże drzewko jest silnie aromatycznym, o gorzkim smaku, krzaczastym ziołem osiągającym wysokość do 1m. Zioło to jest rośliną wieloletnią. Bylica Boże drzewko ma drzewiaste łodygi, pierzaste liście koloru srebrno-zielonego oraz żółte kwiaty. Surowcem zielarskim jest ziele bożego drzewka, które zbiera się na początku kwitnienia roślin, ścinając całe niezdrewniałe, zielone pędy.
Bylica boże drzewko zawiera w swoim składzie cenne substancje takie jak olejek eteryczny, związki kumarynowe, żywice, kwasy organiczne, w tym kwas kawowy, garbniki, gorycze, sole mineralne i niewielkie ilości prowitaminy A i witaminy C.
Boże drzewko – według literatury boże drzewko posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- działa głównie żółciopędnie,
- ułatwia przepływ żółci z pęcherzyka żółciowego do dwunastnicy,
- dzięki dużej zawartości soli mineralnych wzmaga wytwarzanie soków trawiennych,
- wspomaga funkcjonowanie żołądka oraz jelit poprzez zwiększenie produkcji kwasów,
- ma właściwości oczyszczające,
- dzięki właściwościom bakteriobójczym jest skuteczna przy zakażeniach zewnętrznych i wewnętrznych,
- służy także do zwalczania pasożytów jelitowych u dzieci, zwłaszcza glist i owsików,
- stosowane przy owrzodzeniach żołądka, jelit, w biegunce i lekkich krwawieniach,
- do przemywania ropiejących ran, czyraków, do okładów,
- stosowana zewnętrznie wykazuje właściwości kojące w ropiejących ranach lub owrzodzeniach,
- stosowany jako dodatek do kąpieli ożywiającej wzmacnia bardzo skutecznie cały układ nerwowy.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Napar-1 łyżkę ziela zalać 2 szklankami gorącej wody. Naparzać 5 -20 minut pod przykryciem,odstawić na 10 minut,przecedzić. Pić 2 -3 razy dziennie przed jedzeniem 1/3 szklanki naparu.
Nalewka – 50 g ziela zalać szklanką 70% alkoholu i pozostawić w ciemnym miejscu na 2 tygodnie. Po upływie tego czasu nalewkę odcedza się i przelewa do butelki z ciemnego szkła. Pije się ją po 15-20 kropli w kieliszku wody pół godziny przed posiłkiem 2-3 razy dziennie jako lek żołądkowy i poprawiający trawienie, lub po 40 kropli w kieliszku wody jako lek żółciopędny.
Mieszanka żółciopędna – zmieszać 50 g ziela bożego drzewka, 50 g kwiatów kocanki, 25 g ziela drapacza lekarskiego, 25 g kwiatów lub ziela krwawnika, 25 g owoców kminku, 25 g rozdrobnionego kłącza tataraku. 1 ? łyżki mieszanki ziół zalać 2 szklankami ciepłej wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 3 minuty, odstawić na 10 minut, przecedzić. Pić po 1/2 szklanki odwaru 3 razy dziennie przed posiłkiem, jako łagodny środek przeciwskurczowy, żółciopędny i przeciwzapalny na drogi żółciowe, pobudzający także wydzielanie soków trawiennych i ułatwiający przyswajanie pokarmów.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.