Bazylia to roślina jednoroczna z rodziny jasnotowatych, która pochodzi z Azji Południowej, Środkowego Wschodu i Afryki. Dziś uprawia się ją niemalże na całym świecie w 150 odmianach.
Liście bazylii zawierają olejki eteryczne o różnym składzie w zależności od rejonu geograficznego, z którego pochodzi dana odmiana, bazylia z wysp Oceanu Indyjskiego zawiera duże ilości estragolu i mniejsze linalolu, cyneolu i eugenolu, a w tej z południa Europy i Egiptu przeważa linalol.
Bazylia – według literatury bazylia posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- jest skutecznym środkiem na dolegliwości ze strony układu pokarmowego i nerwowego,
- wspomaga pracę mięśnia sercowego,
- działa przeciwskurczowo,
- ułatwia trawienie,
- zwarte w bazylii olejki eteryczne wykazują właściwości przeciwbakteryjne i antypasożytnicze,
- napary polecane są w szczególności w przypadku niestrawności, wzdęć oraz braku apetytu,
- pomaga przy przeziębieniu,
- łagodzi stany zapalne gardła,
- ze względu na właściwości uspokajające stosowana jest przy nadpobudliwości, stanach lękowych i depresji,
- pomaga na bóle migrenowe, reumatyczne,
- łagodzi zmęczenie,
- działa ściągająco,
- odkażająco,
- łagodzi ukąszenia owadów.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Bazylia w kuchni to niezastąpiony składnik prawie wszystkich dań kuchni śródziemnomorskiej (jest podstawowym składnikiem sosu pesto). Świeże liście bazylii, ze względu na wyrazisty smak i charakterystyczny zapach, dodaje się do sałatek i zup, szczególnie pomidorowych. Można również nacierać nią mięsa przed dalszym przyrządzaniem. Używa jest także do aromatyzowania octu winnego i oliwy z oliwek. Produkuje się z niej także oryginalne w smaku lody i wyroby czekoladowe, a także likiery.
Bazylię najlepiej dodawać do potraw pod koniec gotowania lub smażenia, gdyż wysoka temperatura niszczy jej smak. Najlepiej używać świeżej bazylii, gdyż po wysuszeniu ziele traci większość aromatu.
Napar: 1 łyżkę świeżej lub suszonej bazylii zalać szklanką wrzątku i odstawić pod przykryciem na 15 minut.
Pić przy wzdęciach, zaburzeniach trawienia, zaparciach trzy razy dziennie po 1 szklance naparu. Takim naparem można także przemywać rany, owrzodzenia, płukać jamę ustną, a także stosować jako okłady na obrzęki stawów i po ukąszeniach owadów.
Odwar: 1 szklanką wrzącej wody zalać 2 łyżki bazylii i 1 łyżkę soli kuchennej.
Przykryć naczynie i po wystygnięciu stosować do płukania gardła, spryskiwania nosa, można też przemywać uszy.
Wywar ten pomaga oczyścić drogi oddechowe, zmniejszyć dolegliwości związane z katarem, zapaleniem zatok i uszu.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.