Yerba Mate Kurupi Sabor Citrus to mocno aromatyczna paragwajska mieszanka rozdrobnionych listków, patyczków, gałązek i pyłu. Całość mocno aromatyzowana jest aromatem cytrusowym.
Po zaparzeniu otrzymujemy średni w mocy napar. Bardzo dobra yerba mate do przygotowania terere. Podana z lodowatą lodem lub sokiem poprawi nawodnienie i zniweluje pragnienie w upalne dni lata.
Produkt cechuje się dużym potencjałem energetycznym i idealnie dobranym składem ziołowym, który sprawia, że napar ma bardzo przyjemny orzeźwiający smak.
Znajdziemy tu kawałki listków i gałązek yerba mate, orcza boldo, miętę pieprzową, cedron – werbena, a całość zamyka aromat cytrusowy.
Mięta pieprzowa jest rośliną dobrze znaną, większość z nas orientuje się w jej właściwościach cenionych od wielu pokoleń.
Boldo, jako drzewko pochodzące z rejonów Peru i Chile jest już mniej rozpoznawalne. Jednak warto je poznać ze względu na jego właściwości.
Razem z lippią trójlistną (werbeną), która była tradycyjnie stosowana w Europie od wieków, tworzą ciekawą kompozycję polecaną zarówno początkującym jak i zagorzałym mateistom. Smacznego!
Smak i aromat yerba mate:
Ta kompozycja charakteryzuje się średnio mocnym smakiem i pięknym cytrynowo-miętowym aromatem. W jej smaku pierwsze skrzypce gra mięta, której nie ustępuje równie silnie aromatyczne boldo oraz werbena. Smakuje świetnie w wersji na gorąco, jak i na zimno, pita jako letni napój terere. Napar doskonale orzeźwia. Naturalne ziołowe dodatki oraz aromat cytrynowy dają wspaniale orzeźwiający napar i cenne uczucie świeżości.
Składniki:
- yerba mate (Ilex paraguariensis) – kraj pochodzenia: Paragwaj,
- dodatki ziołowe: boldo, lippia trójlistna – werbena, mięta pieprzowa.
Sposób parzenia: susz wsypuje się w ilości od 1/4 do 3/4 objętości naczynia oraz zalewa wodą o temperaturze 70-80 stopni C. Ten sam susz można zalewać wielokrotnie, aż do utraty jego walorów smakowych. Alternatywnie susz można zalewać wodą z lodem.