Sproszkowany korzeń mydlnicy – uzyskany zostały innowacyjną metodą suszenia w niskich temperaturach z równoczesną mikronizacją i wykorzystaniem w procesie produkcji całych korzeni a nie wytłoków co pozwoliło na zachowanie wysokiej wartości odżywczej oraz wszystkich substancji bioaktywnych, polifenoli, witamin i makro i mikroelementów. Proszek posiada rozerwane w znacznym stopniu ściany komórkowe, dzięki czemu wchłonięcie substancji aktywnych jest dużo prostsze. Wystarczy je po prostu zjeść, a dalej nasz przewód pokarmowy sobie z nimi poradzi. Zmielone zioła mają rozerwane ściany komórkowe w około 50%. Przy takim rozdrobnieniu nawet całe komórki łatwo pęcznieją w żołądku i szybko ulegają rozerwaniu pod wpływem wody. Ponadto w przypadku ziół sproszkowanych łatwiej także zamaskować nieprzyjemny smak. Taka forma zażywania ziół stosowana jest od dawna jako podstawowa w medycynie chińskiej.
Sproszkowany korzeń mydlnicy – 100% mydlnica
Mydlnica lekarska- według literatury korzeń mydlnicy lekarskiej posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- posiada silne właściwości drażniące, dlatego jest uważana jako środek pobudzający odruch kaszlu i zwiększający produkcję śluzu w przewodach oddechowych,
- jest stosowana przy zapaleniu oskrzeli, kaszlów oraz w niektórych przypadkach astmy,
- może być brana na inne problemy zdrowotne np. na bóle reumatyczne i artretyzm,
- wywar z korzenia mydlnicy lekarskiej lub napar z jej części nadziemnych jest wspaniałym środkiem do przemywania skóry z egzemą lub do przemywania innych swędzących problemów skórnych,
- mydlnicy używa się do przemywania skóry przy trądziku, stanach zapalnych skóry, opryszczce,
- stosowana jest także w leczeniu łupieżu oraz przy wypadaniu włosów.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Możemy wykorzystywać proszki na różne sposoby niedostępne pociętym ziołom, jak np. w smoothie, shake’ach, ziołomiodach, dodać do jogurtu lub też w kapsułkach przy użyciu kapsułkarki ręcznej.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.