Sproszkowane liście pokrzywy – uzyskane zostały innowacyjną metodą suszenia w niskich temperaturach z równoczesną mikronizacją i wykorzystaniem w procesie produkcji całych liści a nie wytłoków co pozwoliło na zachowanie wysokiej wartości odżywczej oraz wszystkich substancji bioaktywnych, polifenoli, witamin i makro i mikroelementów. Proszek posiada rozerwane w znacznym stopniu ściany komórkowe, dzięki czemu wchłonięcie substancji aktywnych jest dużo prostsze. Wystarczy je po prostu zjeść, a dalej nasz przewód pokarmowy sobie z nimi poradzi. Zmielone zioła mają rozerwane ściany komórkowe w około 50%. Przy takim rozdrobnieniu nawet całe komórki łatwo pęcznieją w żołądku i szybko ulegają rozerwaniu pod wpływem wody. Ponadto w przypadku ziół sproszkowanych łatwiej także zamaskować nieprzyjemny smak. Taka forma zażywania ziół stosowana jest od dawna jako podstawowa w medycynie chińskiej.
Sproszkowane liście pokrzywy – 100% pokrzywa
Pokrzywa – według literatury ziele pokrzywy posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- przerost prostaty I, II, III stopnia (efekty uzyskamy wyłącznie poprzez regularne stosowanie),
- łagodne stany zapalne pęcherza lub przewodu pokarmowego,
- kamica moczowa,
- skaza moczanowa,
- reumatyzm ( herbata z pokrzywy ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, uzupełniające składniki mineralne, oczyszczające),
- zmiany skóry (działanie przeciwzapalne, łagodzące, wzmacniające, regenerujące),
- nieżyt żołądka i jelit, biegunka,
- anemia (pokrzywa zwiększa poziom hemoglobiny i liczbę czerwonych krwinek),
- kruchość naczyń, skłonności do siniaków (herbata z pokrzywy ma właściwości przeciwkrwotocze, wzmacnia oraz uelastycznia ściany naczyń krwionośnych – jest bogata w witaminę K oraz flawonoidy a także garbniki),
- łupież i łojotok (pokrzywa stosowana zewnętrznie i wewnętrznie, co więcej herbata z pokrzywy wzmacnia włosy, stymuluje ich wzrost oraz hamuje siwienie i wypadanie),
- osłabienie oraz podatność na choroby (uzupełnia braki witamin oraz składników mineralnych, eliminuje toksyny i trujące produkty przemiany materii, wzmacnia siły obronne, stymuluje wytwarzanie interferonu oraz antygenów wirusowych),
- stany lękowe, urazy psychiczne (mobilizuje, tonizuje),
- nowotwory (pokrzywa powinna być na stałe wpisana w dietę osób z grupy podwyższonego ryzyka, wzmacnia system immulogiczny organizmu, pomaga skutecznie w zwalczaniu wirusów onkogennych).
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Możemy wykorzystywać proszki na różne sposoby niedostępne pociętym ziołom, jak np. w smoothie, shake’ach, ziołomiodach, dodać do jogurtu lub też w kapsułkach przy użyciu kapsułkarki ręcznej.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.